Jak ugotować jajko?

Przestrzegali przed nimi zarówno dietetycy, jak i lekarze. Przez lata były niedoceniane i obwinianie o przyczynianie się do miażdżycy. Dziś wiemy z całą pewnością – jajka są zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Są też niezwykle bogate w aminokwasy, składniki mineralne i luteinę. Eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie nawet do 10 jajek tygodniowo. Tu jednak liczą się też te użyte np. do naleśników, makaronów czy kotletów.

Najczęściej jednak jemy jajka na śniadanie. Tu każdy z nas ma swoją ulubioną potrawę. Niektórzy nie wyobrażają sobie dobrego poranka bez jajecznicy, z kolei inni wolą jaja na twardo lub na miękko. Szczególnie te ostatnie wymagają trochę wprawy. Jak ugotować jajko? Przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której już zawsze uda wam się zrobić jajko doskonałe. 

Na początek kilka praktycznych porad. Należy pamiętać, że jajka zawsze wkładamy do gorącej wody. Wcześniej należy jednak wyjąć je z lodówki i delikatnie ogrzać, to pomoże zapobiec pęknięciu skorupki podczas gotowania. Innym sposobem jest nakłucie skorupki ostrą szpilką. Małą dziurkę należy wykonać w dolnej części jajka. Eksperci polecają też by nie wrzucać jajka do gorącej wody, tylko delikatnie włożyć je za pomocą łyżki. Niektórzy solą też wodę, w której gotują jajka. Dzięki temu po ugotowaniu łatwiej obrać je ze skorupki. Podczas gotowania przyda się kuchenny minutnik. Jeśli takiego nie posiadamy, warto sprawdzić czy nasz smartfon ma funkcję stopera.

Jajka na miękko to jeden z ulubionych śniadaniowych przysmaków wielu osób. Żeby móc cieszyć się płynnym żółtkiem i sprężystym, dobrze ściętym białkiem, należy włożyć jajko do wrzątku i gotować od 3 do 5,5 minut. Tutaj wszystko zależy od wielkości jajka. Te najmniejsze, oznaczone literą „S” gotujemy 3-3,5 minuty. Nieco większe jajka gotujemy około 4 minut, z kolei duże jajka, oznaczone literą „L” należy gotować około 5-5,5 minuty. Takie jajka najlepiej smakują doprawione solą i pieprzem. Można je podać w specjalnych kieliszkach.

Jajka na twardo nie wymagają już takiej precyzji. Generalna zasada mówi o tym, że małe jaja gotować należy przynajmniej 7 minut. Jeśli mamy do czynienia z większymi okazami, należy gotować je 8-9 minut. Po tym czasie, zarówno żółtko jak i białko, powinno być całkowicie ścięte. Dietetycy ostrzegają jednak, by nie gotować jajek dłużej niż 10 minut, bo tracą swoje cenne wartości.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci