By dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników, warto kupować jajka świadomie. Nie wszystkie są jednakowe – ich skład, a często też smak, zależą od sposobu hodowli kur niosek. W jaki sposób sprawdzić takie informacje? O to zadbała Unia Europejska, która wprowadziła specjalny kod, wspólny dla wszystkich producentów z krajów członkowskich. Każde jajko pochodzące z terenu Wspólnoty, musi mieć wytłoczony na skorupce ciąg cyfr i liter. Z tego właśnie kodu, dowiemy się skąd dokładnie pochodzi nasze jajko.
Na samym początku oznaczenia, znajduje się cyfra - od 0 do 3. To kluczowa, z punktu widzenia konsumenta, informacja. Kryje się pod nią sposób hodowli kur. Jajka pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych hodowli mają oznaczenie „0”. To w takim miejscu hodowane są tzw. szczęśliwe kurki, które żyją na świeżym powietrzu. Karmione są tylko i wyłącznie certyfikowaną paszą, bez antybiotyków. Jajka pochodzące od takich kur są nie tylko najzdrowsze, ale i najdroższe.
„1” oznacza chów wolnowybiegowy. Takie kury także żyją na świeżym powietrzu, jednak na noc zamykane są w kurniku. Jajka z oznaczeniem nr „2”, pochodzą z chowu ściółkowego. Oznacza to, ze zwierzęta żyją w sztucznych warunkach, ale mają dostęp do grzęd i piasku.
„3” oznacza chów klatkowy. Z punktu widzenia konsumenta – to najmniej wartościowe jajka. Kury nioski hodowane są w bardzo ciasnych klatach. Karmione są automatycznie, a pasza zawiera hormony i antybiotyki. Takie kury nigdy nie wychodzą na zewnątrz. Wiele osób świadomie rezygnuje z kupna tego typu jajek, uznając sposób hodowli za okrutny i nieetyczny.
Kolejną informację, która zakodowana jest na skorupce jajka, jest kraj pochodzenia. W przypadku Polski będzie to PL. Niemieckie jaja noszą oznaczenie DE.
Dalej znajdują się szczegółowe dane dotyczące konkretnego producenta. Pierwsze dwie cyfry oznaczają województwo, z którego pochodzi jajko. Kolejne dwie – powiat. Dalsze mówią nam o zakresie działalności i kodzie firmy.