Z jakich owoców można zrobić dobry sok?

Mają niezliczone zalety, orzeźwiający smak i stanowią świetny dodatek do każdego posiłku. Wzmacniają naszą odporność, dodają energii, oczyszczają organizm z toksyn, odmładzają i wspomagają odchudzanie. Mowa oczywiście o świeżo wyciskanych sokach. Już jedna szklanka takiego napoju to potężna bomba witaminowa, dlatego warto włączyć świeżo wyciskane soki do codziennej diety. Co istotne – zawarte w nich substancje odżywcze, są lepiej przyswajalne przez organizm niż warzywa i owoce spożywane w całości.  Jak przygotować dobry sok? Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę. My podrzucamy kilka inspiracji – na ich bazie możecie stworzyć własne kompozycje smakowe.

Przy tworzeniu własnych soków trzeba pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, by otrzymać litr soku, trzeba użyć około 2-2,5 kg warzyw i owoców. Na początku wybierz owoc, który będzie stanowił bazę soku. Najlepiej sprawdzą się te soczyste  – np. jabłka, ananasy, jagody, pomarańcze, grejpfruty, granaty czy arbuzy. Bazą mogą być też warzywa – ogórki, pomidory, buraki czy marchewki. Teraz możesz przygotować ulubione składniki. Dietetycy polecają, by do świeżo wyciskanych soków dodawać owoce lub warzywa o zdecydowanym smaku. Świetnie sprawdzą się też zielone warzywa, które dodatkowo sprawią, że twój sok będzie bardzo zdrowy. Tu świetnie sprawdzi się nać pietruszki, szpinak, jarmuż, rukola czy por. Jeśli od klarownych soków wolisz gęste koktajle, dodaj do szklanki pół zmiksowanego banana lub mango.

Korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki otrzymujemy dosyć klarowny sok. Jeśli chcemy dodatkowo wzbogacić napój, warto dodać do szklanki łyżkę zmielonej miazgi. W tej sposób dostarczymy organizmowi błonnik, który wspomoże trawienie. W okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm jest dodatkowo narażony na różnego rodzaju infekcje, warto dodać do soku odrobinę imbiru, miodu i soku z cytryny. Z kolei latem – świeżo wyciskane soki najlepiej smakują z pokruszonym lodem i odrobiną świeżej mięty. W sezonie warto zrobić też zapasy i samodzielnie przygotować soki na zimę, np. z żurawiny czy aronii.

Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić sok o substancje odżywcze dodaj do niego odrobinę wody kokosowej, mleka roślinnego, łyżkę mielonego siemienia lnianego, masła orzechowego czy jogurtu. Do koktajlów z bananem  można dodać odrobinę cynamonu lub kakao. Z kolei mango świetnie komponuje się z kardamonem.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci