Witamina A – jest ważnym przeciwutleniaczem, uczestniczy w procesie widzenia i zapobiega tzw. kurzej ślepocie. Wzmacnia też błony śluzowe w organizmie. Dobrym jej źródłem są m.in. tłuste ryby morskie, żółtka jaj, pełne mleko, wątróbka, marchew, brokuły, dynia czy papryka.
Witamina B1 – jest kluczowa w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. By dostarczyć organizmowi porządną jej dawkę, trzeba pamiętać o: suszonych owocach, pestkach słonecznika, płatkach owsianych, jajkach, drożdżach, warzywach liściastych i produktach zbożowych.
Witamina B2 – odpowiada za prawidłowy wzrost i wspomaga odporność organizmu. Witaminę B2 znajdziemy m.in. w nabiale, rybach, grzybach, zielonych warzywach liściastych i produktach zbożowych.
Witamina B3 (PP) – obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego. By podnieść jej poziom powinniśmy jeść: sery, świeże jarzyny, zielone warzywa liściaste, wątróbkę, orzechy i ziemniaki.
Witamina B5 – zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Dobrym jej źródłem są orzeszki ziemne, brokuły i rośliny strączkowe.
Witamina B6 – bierze udział w procesie wytwarzania krwi. Występuje w jajach, mleku, drożdżach, musli, bananach i zielonych warzywach liściastych.
Witamina B7 – wzmacnia włosy, skórę, paznokcie i kości. Znajdziemy ją w drożdżach, otrębach, soi, grochu, pomidorach i czekoladzie.
Witamina B11 – odpowiada za rozwój układu nerwowego u rozwijającego się płodu. Występuje w dyni, szpinaku, brukselce, morelach i soku pomarańczowym.
Witamina B12 – występuje w nerkach, rybach, ostrygach, żółtkach jaj i mleku. Jest niezbędna w procesie powstawania krwi w szpiku kostnym.
Witamina C – wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami. By dostarczyć ją organizmowi powinniśmy jeść pietruszkę, kiszoną kapustę, porzeczki, zielone warzywa liściaste, ziemniaki i cytrusy.
Witamina D – występuje w maśle, olejach roślinnych, żółtkach jaj, drożdżach i pełnym mleku. Witaminę D wytwarza też nasza skóra w kontakcie z promieniami słonecznymi.
Witamina E – zapobiega chorobom układu krążenia. Występuje w olejach roślinnych, migdałach, orzechach, rybach, kiełkach pszenicy, pieczywie razowym i zielonych warzywach liściastych.
Witamina K – wspomaga układ kostny i reguluje prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi. By ją uzupełnić należy pamiętać o kapuście, szpinaku, kalafiorze, soczewicy, ciecierzycy, pomidorach i truskawkach.