Szybkie i proste przepisy z awokado

Dania z użyciem awokado są niezwykle proste i szybkie, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Owoc może być wykorzystywany zarówno do sałatek, tostów, kanapek, jak i wielu innych potraw. Wybierając go w sklepie zwróć uwagę, aby był miękki. Jeśli trafi Ci się niedojrzałe awokado to owiń je w folię aluminiową i odłóż na 2-3 dni. Przez ten czas owoc powinien dojrzeć. W takiej postaci łatwo go rozgnieść, dzięki czemu przygotowywanie dań z awokado jest łatwe. Poniżej przedstawiamy szybkie i proste przepisy z wykorzystaniem awokado.

Sałatka z awokado, tuńczykiem, roszponką, oliwkami i mozzarellą

Aby przygotować to pyszne danie musisz zaopatrzyć się w dojrzałe awokado, garść roszponki, sól i mielony pieprz oraz kawałek cebuli. Potrzebne będzie Ci również 125 gramów mozzarelli – wybierz białą kulkę sprzedawaną w zalewie. Do tego dokup 100 gramów tuńczyka w zalewie, 10 zielonych oliwek i oliwę. Aby sałatka była jeszcze smaczniejsza przygotuj szczypiorek, świeże oregano i rzeżuchę – tymi składnikami będziesz mógł posypać całość.

Aby rozpocząć przygotowywanie sałatki umyj awokado i przekrój je wzdłuż. Usuń pestkę, po czym wyjmij łyżką miąższ owocu i pokrój go na małe kawałki. Na dnie miski ułóż roszponkę, następnie dopraw ją solą, a na wierzch połóż pokrojone awokado. Teraz odlej zalewę z mozzarelli i pokrój ser na kawałki, po czym dołóż do pozostałych składników znajdujących się w misce. Dodaj kawałki tuńczyka, drobno posiekaną cebulę oraz przekrojone na pół oliwki. Całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp szczypiorkiem, oregano lub rzeżuchą.

Tosty z awokado, boczkiem i jajecznicą

Ta propozycja jest doskonałą opcją na śniadanie. Aby przyrządzić tosty potrzebujesz połowę dojrzałego awokado, 2 plasterki boczku, 2 jajka, łyżkę oliwy i łyżkę masła. Przygotuj również odpowiednie pieczywo na grzanki, mogą to być tosty pełnoziarniste. Gdy masz już wszystkie składniki możesz przejść do przyrządzania potrawy.

W tym celu pokrój boczek na małe kawałki, skrop go oliwą i smaż na patelni przez ok. 4 minuty. Produkt powinien się wytopić i odpowiednio zarumienić. Wtedy na drugiej patelni usmaż jajecznicę, po czym dopraw ją solą i pieprzem. Teraz możesz umyć, obrać i pokroić w plasterki awokado. Następnie zajmij się pieczywem, które należy opiec w tosterze. Gdy będzie gotowe wyjmij je na talerz, wyłóż jajecznicę i przekładaj awokado kawałkami boczku.

Kanapka z awokado, jajkiem oraz rzeżuchą

Takie wykorzystanie awokado może się okazać doskonałą propozycją nie tylko na śniadanie, ale także na kolację. Przed przystąpieniem do robienia kanapek przygotuj dojrzałe awokado, 2 jajka, masło, 2 łyżeczki majonezu oraz rzeżuchę. Nie zapomnij również o pieczywie razowym, które doskonale będzie się komponowało z wyżej wymienionymi składnikami. Do potrawy możesz użyć również ogórka.

Robienie tych kanapek to bardzo szybki i prosty przepis z wykorzystaniem awokado. Na samym początku ugotuj jajka na twardo, obierz je ze skorupek, po czym pokrój na plasterki. Następnie zajmij się chlebem – należy opiec go w tosterze, ostudzić i posmarować masłem. Teraz przejdź do awokado. Umyj owoc, po czym przekrój go wzdłuż na 4 części, po czym usuń pestkę i obierz go ze skórki. Pokrój miąższ na plasterki i ułóż na pieczywie. Dodaj jajka, majonez i rzeżuchę. Możesz dokroić również ogórka. Całość posyp solą i pieprzem.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci