Szybkie i proste przepisy z awokado

post image - Szybkie i proste przepisy z awokado

Dania z użyciem awokado są niezwykle proste i szybkie, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Owoc może być wykorzystywany zarówno do sałatek, tostów, kanapek, jak i wielu innych potraw. Wybierając go w sklepie zwróć uwagę, aby był miękki. Jeśli trafi Ci się niedojrzałe awokado to owiń je w folię aluminiową i odłóż na 2-3 dni. Przez ten czas owoc powinien dojrzeć. W takiej postaci łatwo go rozgnieść, dzięki czemu przygotowywanie dań z awokado jest łatwe. Poniżej przedstawiamy szybkie i proste przepisy z wykorzystaniem awokado.

Sałatka z awokado, tuńczykiem, roszponką, oliwkami i mozzarellą

Aby przygotować to pyszne danie musisz zaopatrzyć się w dojrzałe awokado, garść roszponki, sól i mielony pieprz oraz kawałek cebuli. Potrzebne będzie Ci również 125 gramów mozzarelli – wybierz białą kulkę sprzedawaną w zalewie. Do tego dokup 100 gramów tuńczyka w zalewie, 10 zielonych oliwek i oliwę. Aby sałatka była jeszcze smaczniejsza przygotuj szczypiorek, świeże oregano i rzeżuchę – tymi składnikami będziesz mógł posypać całość.

Aby rozpocząć przygotowywanie sałatki umyj awokado i przekrój je wzdłuż. Usuń pestkę, po czym wyjmij łyżką miąższ owocu i pokrój go na małe kawałki. Na dnie miski ułóż roszponkę, następnie dopraw ją solą, a na wierzch połóż pokrojone awokado. Teraz odlej zalewę z mozzarelli i pokrój ser na kawałki, po czym dołóż do pozostałych składników znajdujących się w misce. Dodaj kawałki tuńczyka, drobno posiekaną cebulę oraz przekrojone na pół oliwki. Całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp szczypiorkiem, oregano lub rzeżuchą.