Sałatka z awokado, tuńczykiem, roszponką, oliwkami i mozzarellą
Aby przygotować to pyszne danie musisz zaopatrzyć się w dojrzałe awokado, garść roszponki, sól i mielony pieprz oraz kawałek cebuli. Potrzebne będzie Ci również 125 gramów mozzarelli – wybierz białą kulkę sprzedawaną w zalewie. Do tego dokup 100 gramów tuńczyka w zalewie, 10 zielonych oliwek i oliwę. Aby sałatka była jeszcze smaczniejsza przygotuj szczypiorek, świeże oregano i rzeżuchę – tymi składnikami będziesz mógł posypać całość.
Aby rozpocząć przygotowywanie sałatki umyj awokado i przekrój je wzdłuż. Usuń pestkę, po czym wyjmij łyżką miąższ owocu i pokrój go na małe kawałki. Na dnie miski ułóż roszponkę, następnie dopraw ją solą, a na wierzch połóż pokrojone awokado. Teraz odlej zalewę z mozzarelli i pokrój ser na kawałki, po czym dołóż do pozostałych składników znajdujących się w misce. Dodaj kawałki tuńczyka, drobno posiekaną cebulę oraz przekrojone na pół oliwki. Całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp szczypiorkiem, oregano lub rzeżuchą.
Tosty z awokado, boczkiem i jajecznicą
Ta propozycja jest doskonałą opcją na śniadanie. Aby przyrządzić tosty potrzebujesz połowę dojrzałego awokado, 2 plasterki boczku, 2 jajka, łyżkę oliwy i łyżkę masła. Przygotuj również odpowiednie pieczywo na grzanki, mogą to być tosty pełnoziarniste. Gdy masz już wszystkie składniki możesz przejść do przyrządzania potrawy.
W tym celu pokrój boczek na małe kawałki, skrop go oliwą i smaż na patelni przez ok. 4 minuty. Produkt powinien się wytopić i odpowiednio zarumienić. Wtedy na drugiej patelni usmaż jajecznicę, po czym dopraw ją solą i pieprzem. Teraz możesz umyć, obrać i pokroić w plasterki awokado. Następnie zajmij się pieczywem, które należy opiec w tosterze. Gdy będzie gotowe wyjmij je na talerz, wyłóż jajecznicę i przekładaj awokado kawałkami boczku.
Kanapka z awokado, jajkiem oraz rzeżuchą
Takie wykorzystanie awokado może się okazać doskonałą propozycją nie tylko na śniadanie, ale także na kolację. Przed przystąpieniem do robienia kanapek przygotuj dojrzałe awokado, 2 jajka, masło, 2 łyżeczki majonezu oraz rzeżuchę. Nie zapomnij również o pieczywie razowym, które doskonale będzie się komponowało z wyżej wymienionymi składnikami. Do potrawy możesz użyć również ogórka.
Robienie tych kanapek to bardzo szybki i prosty przepis z wykorzystaniem awokado. Na samym początku ugotuj jajka na twardo, obierz je ze skorupek, po czym pokrój na plasterki. Następnie zajmij się chlebem – należy opiec go w tosterze, ostudzić i posmarować masłem. Teraz przejdź do awokado. Umyj owoc, po czym przekrój go wzdłuż na 4 części, po czym usuń pestkę i obierz go ze skórki. Pokrój miąższ na plasterki i ułóż na pieczywie. Dodaj jajka, majonez i rzeżuchę. Możesz dokroić również ogórka. Całość posyp solą i pieprzem.