Przepis na wielkanocne ciasto bez pieczenia

Mazurki i babki, to ciasta szczególnie mocno kojarzące się z Wielkanocą. Chociaż na świąteczne przygotowania zostało jeszcze trochę czasu, to już teraz można zastanowić się, jakie potrawy postawimy na stole. Podpowiadamy, w jaki sposób można przygotować smaczne ciasto, które nie wymaga… pieczenia! Już dzisiaj sprawdź, które potrzebne produkty masz w domu, a które możesz znaleźć w gazetkach promocyjnych.

Mazurek bez pieczenia – lista składników

Jako, że trudno wyobrazić sobie święta bez mazurka, przygotowaliśmy dla Was przepis na jego wykonanie bez konieczności pieczenia. Pomimo tego, że dla naszych babć czy mam, prawdopodobnie byłoby to trudne do zaakceptowania, to w praktyce często okazuje się, że gotowy wyrób jest równie dobry, jak ten wypiekany zgodnie z tradycyjną recepturą. Warto więc w tym roku postawić na nieco mniej szablonowe rozwiązania i sprawdzić reakcję gości.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali około 250 gramów pełnoziarnistych herbatników, 150 gramów rozpuszczonego masła, 100 gramów gorzkiej czekolady, 50 gramów słodkiej czekolady, 250 mililitrów śmietanki o 30% zawartości tłuszczu oraz 2-3 łyżki kakao. Do dekoracji przydadzą się natomiast wiórki czekoladowe, orzechy oraz migdały.

Mazurek bez pieczenia – przepis

Herbatniki należy pokruszyć – można zrobić to ręcznie, chociażby za pomocą tłuczka do mięsa lub w blenderze. Do tak przygotowanej masy dodajemy rozpuszczone masło (120 gramów) i kakao. Po dokładnym wymieszaniu nasz spód do mazurka będzie gotowy, a kolejnym krokiem powinno być jego przełożenie do wysmarowanej masłem foremki. Tak przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Pozostałe 30 gramów masła, wraz dwoma rodzajami czekolady i śmietanką wrzucamy do rondelka i gotujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie gotową masę do mazurka chłodzimy i wylewamy na wyciągnięty z lodówki spód. Tym razem całość umieszczamy w chłodziarce na przynajmniej 2 godziny, ale jest to już ostatni krok przed dekoracją mazurka.

Jak udekorować mazurka?

W proponowanym przez nas przepisie do dekoracji mazurka użyjemy czekoladowych wiórków, orzechów oraz migdałów. Chociaż można je po prostu pokruszyć w blenderze i równomiernie obsypać ciasto, to w tym miejscu możecie dowolnie popuścić wodzę Waszej fantazji. Jeżeli macie więc ochotę na inną dekorację, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w części lub w całości wymienić rekomendowane przez nas składniki. Liczymy na to, że mazurek bez pieczenia spełni Wasze oczekiwania i na stałe zawita na świątecznych stołach.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci