Przepis na risotto idealne

2019-03-14

|

Kuchnia

Przepis na risotto idealne

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. Pochodzi z północnej części kraju i z reguły serwowane jest jako pierwsze danie, czyli primo piatto. W każdej włoskiej rodzinie istnieje inny przepis na doskonale risotto. Tak jak z polskim bigosem – nie ma jednego, właściwego przepisu. Włosi podkreślają jednak, że kluczem do sukcesu jest użycie wysokiej jakości składników i odpowiedniego ryżu, np. Arborio, Carnaroli, Maratelli, Vialone Nano lub Baldo. Te odmiany charakteryzują się wysoką zawartością skrobi i dużą zdolnością wchłaniania płynów. Dzięki temu ryż staje się kleisty.

Kolejnym sekretem jest białe wino. Wystarczy kieliszek wytrawnego specjału, by dodać potrawie głębi i charakterystycznego aromatu. Zazwyczaj do risotto dodaje się wino stołowe, jednak warto zadbać o to, by było dobre gatunkowo. Kwaśne – zepsuje smak całego dania. Włosi radzą, by do risotto dodać to samo wino, które później zaserwujemy jako dodatek do obiadu.

Bardzo ważnym elementem dania jest bulion – to on decyduje o smaku risotto. Najlepszym wyborem będzie własnoręcznie ugotowany wywar warzywno-drobiowy. Specjaliści ostrzegają, by nie dodawać do risotto bulionów z kostki – zawierają szkodliwe substancje i nie dadzą daniu odpowiedniego aromatu. Kucharze podkreślają, że bulionu powinno być trzy razy tyle co ryżu. Jeśli  planujemy zrobić risotto z jednej szklanki ryżu, musimy przygotować do tego trzy szklanki bulionu.

Jednak risotto to nie tylko sam ryż, wino i bulion. W każdym daniu znajdują się dodatkowe składniki – mogą to być warzywa, grzyby, orzechy, mięso lub owoce morza. Włosi podkreślają jednak, by nie przesadzać z dodatkami. Idealne risotto to takie, które zawiera dwa lub trzy dodatki. Zwieńczeniem dania jest parmezan, czyli twardy ser typu podpuszczowego. Warto zainwestować w oryginalny, włoski produkt. Włosi podkreślają też, by nie kupować tartego parmezanu. Lepiej zaopatrzyć się w kostkę sera i samodzielnie zetrzeć chwilę przed podaniem.

Jak zrobić risotto doskonałe? Podpowiadamy! Na niewielkim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek lub masła, dodaj do tego pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone pieczarki. Smaż przez kilka minut. Gdy grzyby nieco zmiękną dodaj szklankę ryżu arborio i cały czas mieszając, poczekaj aż ryż się zeszkli. Teraz czas na kieliszek białego wina. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaj chochlę bulionu. Powtarzaj czynność aż zużyjesz cały wywar. Teraz dodaj kilka pokrojonych suszonych pomidorów, dwie garści liści szpinaku i pół szklanki startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!