Nie tylko dynia, czyli jesienne produkty sezonowe

Chociaż wiosna i lato są pod tym kątem zdecydowanie bardziej hojne, to także jesień przynosi ze sobą wiele sezonowych produktów, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Prezentujemy kilka inspiracji, które zainteresują każdego, kto ceni sobie zdrową i smaczną żywność.

Warzywa - nie tylko dynia

Na początek warzywa, które powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety. Jesień to okres, w którym na sklepowych półkach króluje dynia. Chociaż kojarzy się ona coraz mocniej z amerykańskim świętem, Halloween, to należy pamiętać, że ma ona nie tylko walory estetyczne, ale przede wszystkim – smakowe.

Dynię można jeść na różne sposoby – popularne są zrobione z niej placki, kremy, ale także same pestki, które stanowią doskonałą alternatywę dla słonych przekąsek. Dynia ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawiera m.in. witaminy A i B11. Nie oszczędzajmy przypraw, bo dla wielu osób dynia jest nieco mdła – dodanie ostrej papryki czy pieprzu znacząco poprawki walory smakowe.

Jesienią popularny jest także bakłażan, który należy do rodziny psiankowatych. Można przyrządzać go na wiele różnych sposobów, najczęściej jednak warzywo to jest pieczone, podsmażane czy też duszone w wywarach warzywnych. Bakłażan jest bogaty w wiele witamin, takich jak A, B, czy C. Zawiera też potas i wapń, a także jest… afrodyzjakiem!

W Polsce sezon na produkty dyniowe trwa od września do grudnia. Na stoisku warzywnym polecamy zwrócić uwagę także na inne warzywa z tej grupy, takie jak patisony, kabaczki czy cukinie. Gotowych przepisów i propozycji podania są setki, ale zachęcamy do eksperymentowania i zaufania własnej wyobraźni.

Pyszne polskie jabłka

Wśród owoców – stawiamy na jabłka. Można je kupić przez cały rok, ale zaliczane są one do jesiennych produktów sezonowych i w tym okresie są zdecydowanie najlepsze. Jabłka mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ przyspieszają metabolizm, a zawarte w nich substancje zapobiegają nowotworom jelita grubego. Jabłka poprawiają wzrok, a dodatkowo są polecane osobom cierpiącym na na cukrzyce. Chociaż wiele osób obiera jabłka ze skórki, to przynajmniej czasami warto jeść je w całości, ponieważ wtedy dostarczają jeszcze więcej witamin.

A może do lasu?

Dla najwytrwalszych jesień to także okres grzybobrania. Dla osób, których temperatury skutecznie zniechęcają do osobistej wizyty w lesie – pozostają propozycje osiedlowych warzywniaków lub ulicznych straganów. W naszym kraju najchętniej przyrządza się grzyby, takie jak borowiki, podgrzybki czy maślaki. Często robimy z nich aromatyczne sosy, które stanowią uzupełnienie niemal każdej mięsnej potrawy, dodając im niepowtarzalnego smaku.

Jeżeli pogoda dopisze, a Tobie uda znaleźć się grzyby nieodkryte jeszcze przez innych zbierających – zachowaj ostrożność! Spożycie trujących grzybów może spowodować nieodwracalne dla naszego organizmu szkody, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do śmieci. W związku z tym, zawsze należy zbierać grzyby uważnie, najlepiej w towarzystwie kogoś, kto dobrze się na nich zna i bez problemu jest w stanie rozróżnić grzyby jadalne od tych, które nie nadają się do spożycia.

Jesienią w lesie możemy znaleźć nie tylko grzyby, ale również dzikie owoce, takie jak maliny czy też jeżyny, które są bogate w witaminę C. Można z nich zrobić np. dżem, który dodamy do naleśników, jak również zajadać się nimi, jako słodką przekąską. Zdrowo i pysznie!

Gęsi i ryby

Produktem sezonowym jest także gęsina, która od dłuższego czasu stale zyskuje na popularności. Pomimo tego, że mięso to jest dostępne przez cały rok, to właśnie w okresie jesiennym jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Obecnie w Polsce działa wielu hodowców gęsiny, a najwięcej jest ich na terenie województwa kujawsko-pomorskego. Warto jeść gęsinę, ponieważ mięso to charakteryzuje się intensywnym smakiem i jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu.

Jesień sprzyja również połowowi ryb - w szczególności gatunków drapieżnych, takich jak szczupak czy sandacz. Szczupak ma delikatne mięso, a najczęściej przyrządza się go poprzez wędzenie. Wiele osób decyduje się również na jego pieczenie, smażenie czy też gotowanie. Sprawdza się w każdej postaci! Sandacz jest z kolei bardzo popularny ze względu na to, że ma chude mięso i idealnie sprawdza w przypadku stosowania diety odchudzającej.

Byle do wiosny?

Dla osób, które nie lubią jesieni i marzy im się słońce oraz wysokie temperatury, mamy złe wieści – ten okres trzeba będzie przetrzymać :-) Zapewniamy jednak, że dzięki urozmaiconej diecie i wykorzystaniu produktów sezonowych, będzie to zdecydowanie łatwiejsze!

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci