Na jakie słodziki warto postawić?

O szkodliwości cukru rafinowanego oraz problemach związanych z jego nadmiernym spożyciem mówi się coraz więcej, dlatego od dłuższego czasu obserwujemy rosnące zainteresowanie wszelkiego rodzaju słodzikami. Czy jednak dieta z ich udziałem zawsze będzie dietą zdrowszą? Czy wszystkie słodziki będą stanowiły dobrą alternatywę dla tradycyjnego cukru?

Sztuczne słodziki: z nimi trzeba uważać!

Choć są przedstawiane jako zdrowa alternatywa dla cukru, dieta z ich udziałem wcale nie jest bardziej wartościowa. Sztuczne słodziki stanowią grupę produktów, z którymi należy postępować wyjątkowo ostrożnie. Na liście dodatków, które wzbudzają spore zaniepokojenie badaczy, znajduje się m.in. popularny aspartam oraz sacharyna.

W przypadku tego pierwszego słodzika obawy wzbudza m.in. znajdujący się w nim kwas asparaginowy, który może się okazać niebezpiecznym składnikiem dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Produkowana z ropy naftowej sacharyna również wzbudza zaniepokojenie lekarzy i dietetyków. Powód? Liczne badania potwierdziły, że sacharyna może sprzyjać rozwojowi chorób nowotworowych. Jakie słodziki zatem warto wybierać?

Naturalne słodziki: zdrowie na talerzu!

Słodkim smakiem oraz zdrowiem można się cieszyć w chwili, gdy cukier rafinowany i sztuczne słodziki zastąpimy tymi słodzikami, które stworzyła sama natura. Wybór takich dodatków jest bardzo szeroki. Długą listę takich dodatków otwierają miody, w których znajdziemy wiele cennych witamin oraz minerałów. Kuszą one wspaniałym smakiem, a jednocześnie walczą z bakteriami i wspierają naturalną odporność naszych organizmów.

Równie zdrowym słodzikiem okazuje się syrop klonowy, który nie bez powodu stał się głównym bohaterem wielu indiańskich legend. Wytwarzany na terenie Ameryki Północnej, jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów, a ponieważ jest znacznie słodszy od cukru, już niewielka ilość takiego dodatku sprawdzi się jako sposób poprawienia smaku wielu słodkich potraw.

Inną propozycją dla łasuchów stawiających na zdrowy styl życia będą takie cukry, jak Sucanat lub Rapadura. To cukry, w których znajduje się znacznie mniejsza ilość sacharozy niż w cukrze rafinowanym, mają one jednocześnie większą wartość odżywczą. Na zdrowe osłodzenie życia pozwalają nam również liczne syropy słodowe, świeże lub suszone owoce oraz nieco mniej znany cukier daktylowy.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci