Jak zrobić sałatkę grecką?

Nie trzeba wcale jechać na Półwysep Peloponeski by znać smak sałatki greckiej. To danie, którego próbował chyba każdy – serwują je restauratorzy niemal na całym świecie. W Grecji danie nosi nazwę „horiatki salata”, co oznacza sałatkę wiejską. Dziś sałatka jest jednym z podstawowych dań Greków, którzy chętnie wybierają ją jako przystawkę czy lunch.

Sałatka grecka swoją niezwykłą popularność zawdzięcza… prostocie. Wszystko za sprawą dostępności potrzebnych składników. Wszystkie z nich dostaniemy w każdym markecie. Przygotowanie dania zajmie nam tylko kilka minut. Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? O czym pamiętać?

Sałatka grecka - przepis

Podstawą sałatki greckiej są pomidory. Ważne by były czerwone, soczyste i pełne smaku. Nie ma co ukrywać – ze względu na położenie, Grecy mogą cieszyć się soczystymi warzywami dłużej niż my. Dlatego też, najlepszą sałatkę grecką możemy przygotować późnym latem i jesienią. To wtedy polskie warzywa mają najwięcej smaku i są najtańsze. W prawdziwej greckiej sałatce muszą się znaleźć zielone ogórki oraz pokrojona w plastry czerwona cebula. Tu sekretem jest też sposób podania – wszystkie warzywa są grubo pokrojone. W daniu nie może zabraknąć też oliwek. W niektórych greckich tawernach, danie podaje się także z zieloną papryką.

Niezwykle istotna jest też feta, czyli ser z mleka owczego i koziego. Tradycyjnie nie kroi się go w kostkę, lecz podaje w formie grubych plastrów. Jeśli chodzi o przyprawy należy pamiętać o suszonym oregano, oliwie i świeżo mielonym pieprzu. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebowali 2 pomidorów, 4 ogórków gruntowych, pół czerwonej cebuli, kilku oliwek i ok. 300 gramów sera feta.

Grecy zastrzegają też – jeśli chcemy trzymać się oryginalnej receptury, pod żadnym pozorem nie wolno dodawać do sałatki greckiej: sałaty, ani kapusty pekińskiej. To jeden z „grzechów głównych” wielu kucharzy. By jednak oddać doskonały smak sałatki, warto postarać się i znaleźć oryginalny ser feta. Tu warto pamiętać, że nazwa „feta” jest prawnie chroniona i zarezerwowana tylko dla produktów pochodzących z Grecji. Ważna jest też wysokogatunkowa oliwa z oliwek. Powinna być z pierwszego tłoczenia i nie zawierać żadnych dodatków smakowych.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci