Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

12.03.2020

|

Kuchnia

Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a przygotowanie domowego ciasta wcale nie jest trudne. Jeżeli więc masz trochę wolnego czasu i chcesz poczuć się jak prawdziwy szef kuchni – skorzystaj z naszego przepisu. Zapewniamy, że gotowe danie będzie smakowało nie gorzej niż w najlepszej włoskiej restauracji.

Lista zakupów na ciasto do pizzy

Większość składników niezbędnych do przygotowania domowego ciasta na pizzę zapewne masz w domu, ale jeśli czeka Cię wizyta w sklepie, to lista nie będzie długa. Podstawą jest mąka pszenna (500 gramów) oraz drożdże (50 gramów). Oprócz tego włóż do koszyka sól, olej i… to wszystko!

Oczywiście oprócz składników na samo ciasto warto zaopatrzyć się także w produkty potrzebne do przygotowania sosu oraz we wszystko to co będziemy chcieli położyć na pizzy – od sera, przez warzywa, a na szynce kończąc. W tym zakresie ogranicza nas w zasadzie tylko wyobraźnia, warto więc otworzyć się także na mniej typowe kompozycje.

Przygotowanie ciasta na pizzę

Przygotowanie ciasta na pizzę wcale nie jest trudne i nie wymaga zbyt wiele czasu. Na początek w około 250 mililitrach wody dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy je do mąki. Ciasto zagniatamy wraz z połową łyżki soli, a gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy 2 łyżki oleju

Drożdże powinny pracować przez 15-20 minut, a najlepsze warunki do wyrośnięcia ciasta stworzymy, gdy wyrobioną masę przykryjemy lekko wilgotną ściereczką. Dzięki temu nasze ciasto będzie odpowiednio pulchne, a gotowy placek będzie smakował tak samo jak w najlepszej włoskiej pizzerii.

Pieczenie pizzy

Wyrośnięte ciasto należy podzielić na równe części i cienko rozwałkować. Stopień rozwałkowania powinien przy tym zależeć od naszych osobistych preferencji, chociaż my zdecydowanie rekomendujemy, aby ciasto nie było zbyt grube. Następnie nakładamy niewielką ilość sosu i kładziemy wszystkie dodatki. Warto pamiętać, że sekretem najlepszej pizzy jest ciasto, a składniki powinny być tylko dodatkiem – nie przesadzajmy więc z ich ilością.

Pizzę można upiec w tradycyjnym piekarniku – w około 200 stopniach powinniśmy przeznaczyć na to od 20 do 25 minut. Rekomendujemy wyłączenie termo obiegu i wybranie opcji góra-dół. Dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a ser odpowiednio roztopiony. Jeżeli dysponujemy specjalnym kamieniem, to dzięki niemu możemy uzyskać jeszcze lepszy smak i większą chrupkość spodu. Tak przygotowana pizza z pewnością będzie smakowała wszystkim domownikom, a czas spędzony w kuchni da nam wiele satysfakcji. Zanim zjemy pierwszy kawałek – warto zrobić zdjęcie i podzielić się nim w mediach społecznościowych.