Mole spożywcze stanowią często nieunikniony problem, ponieważ ich larwy są małe i niekiedy nawet trudno zauważalne. Pozostawienie ich powoduje, że insekty bardzo szybko zaczynają się rozmnażać i opanowywać całą kuchnię. Najczęściej trafiają do naszego mieszkania razem z zakupami przyniesionymi ze sklepu. Niekiedy udaje im się dostać do kuchni za pomocą okna lub kratki wentylacyjnej – wlatując do nas od sąsiada.
Sposoby na ratowanie kuchni
Najlepszym sposobem na czystą kuchnię jest zabezpieczanie się przed molami spożywczymi. Jednak gdy działamy niewystarczająco i mimo wszystko insekty dostały się do naszej kuchni – należy je skutecznie wytępić. W tym celu powinniśmy wezwać profesjonalna ekipę lub wysprzątać kuchnię samodzielnie. Wybierając drugą opcję należy przede wszystkim wyrzucić wszystkie zainfekowane produkty. Mole najczęściej znajdują się w sypkich i suchych artykułach spożywczych, dlatego te jako pierwsze powinny trafić do kosza. Zwróć szczególną uwagę na mąkę, kaszę, ryż, makaron itd. Larwy są w stanie przegryźć opakowanie i niezauważenie dostać się do środka.
Po wyrzuceniu wszystkich podejrzanych rzeczy powinniśmy bardzo dokładnie umyć szafki. Nie zapominaj o rogach, ponieważ często to właśnie tam znajdują się resztki jedzenia, którym żywią się insekty. Wyczyść również podłogę i pozostałe meble znajdujące się w pomieszczeniu. Umyte szafki możesz przetrzeć octem winnym lub postawić w nich napar goździkowy albo aromat waniliowy. Takie metody zniechęcają mole spożywcze do opanowania Twojej kuchni.
Jak zabezpieczyć się przed molami spożywczymi?
Jeśli nie zauważyłeś moli w swoim domu, ale mimo to chciałbyś się przed nimi zabezpieczyć to postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Pierwszym krokiem, który należy wykonać jest zapakowanie wszystkich produktów w szklane słoiki. Po zakupie mąki, cukru, makaronu itd. przesyp je do takiego opakowania, dzięki czemu będziesz mógł sprawdzić, czy w poprzedniej torebce znajdowały się larwy. Ponadto przechowując żywność w szklanych słojach zyskujesz pewność, że owady nie będą miały szansy się tam dostać i rozwijać.
Aby uniemożliwić molom spożywczym rozmnażanie się w Twojej kuchni włóż zakupione produkty na kilka dni do zamrażalnika. Jeśli w którymś opakowaniu znajdują się larwy – na pewno nie przeżyją w tak zimnych warunkach. Zalecamy również zainwestowanie w moskitiery, które zabezpieczą okna przed niechcianymi gośćmi.