Jak odczytywać oznakowanie jaj?

Na sklepowych półkach można znaleźć produkty różnej jakości. Wybierając się na zakupy szczególną uwagę zwracamy na datę przydatności do spożycia oraz cenę danego artykułu. Są to bardzo istotne kwestie, które należy brać pod uwagę również przy wyborze jajek. Jednak wkładając je do koszyka warto zwrócić uwagę także na ich oznaczenie. Na każdym jajku znajdziesz ciąg cyferek, które w pierwszej chwili wydają się bardzo tajemnicze. My jednak rozwiązujemy tę zagadkę i podpowiadamy, jak odczytywać oznakowanie jaj.

O czym mówi oznakowanie jaj?

Unia Europejska nakazuje wszystkim państwom członkowskim jednolity sposób oznakowania jaj przygotowanych do handlu detalicznego. Gdy go poznasz – nie będziesz miał problemu z kupnem tych produktów nawet za granicą. Znajdujący się na jajach ciąg cyferek mówi nam o rozmiarze jajek, sposobie chowu kur, kraju pochodzenia, a także o producencie.

Nie wszystkie jajka musza być jednak oznakowane. Kod wymagany jest na produktach przeznaczonych do handlu. Natomiast jaja sprzedawane bezpośrednio, np. na okolicznych bazarkach nie muszą mieć oznaczenia. Pochodzą one z chowu przydomowego. Jednak wszystkie jaja znajdujące się w sklepach i marketach powinny być wyposażone w specjalny kod, dzięki któremu klient może poznać historię produktu.

Symbole znajdujące się na jajkach

Oznakowanie jaj jest skomplikowane, dlatego odczytywanie kodu może wiązać się z licznymi kłopotami wśród konsumentów. Każde oznaczenie jaja rozpoczyna się cyferką od 0 do 3, która informuje klienta o sposobie hodowania kury:

0 – chów ekologiczny – w taki sposób oznaczone są jaja pochodzące od nośnych kur hodowanych w tradycyjnych warunkach. Zwierzęta mają swobodę, mogą biegać na świeżym powietrzu, jeść trawę, brać kąpiel i otrzymywać naturalne pożywienie.

1 – chów wolnowybiegowy – ta cyfra oznacza, że kury hodowane są w warunkach tylko częściowo otwartych, ponieważ zamykane są na noc. W dzień mogą jednak spacerować po świeżym powietrzu. Taki chów również pozytywnie wpływa na zwierzęta.

2 – chów ściółkowy – oznaczenie mówi, że jaja pochodzą od kur zamkniętych w pomieszczeniach. Mogą swobodnie spacerować, jednak nie wolno im wychodzić na świeże powietrze. Są dużo bardziej ograniczone.

3 - chów klatkowy – takie jaja pochodzą od kur hodowanych w bardzo ciasnych i małych klatkach. Zwierzęta nie mają możliwości swobodnego poruszania się, a niekiedy nie mogą się nawet obrócić.

Kraj, z którego pochodzą jaja

Następny symbol, który znajduje się w ciągu znaków na jaju oznacza kraj, z którego pochodzi produkt. Jego odczytanie jest bardzo proste, jeśli orientujemy się, jakie oznaczenia mają poszczególne kraju. W przypadku jaj pochodzących z Polski znajdziesz symbol PL.

Kolejne symbole na jajach

W dalszym ciągu kodu znajduje się 8 znaków, które mówią kolejno o:

  • kodzie województwa
  • kodzie powiatu
  • kodzie zakresu działalności
  • kodzie firmy

Rozmiar – dodatkowe oznaczenie jaj

Kupując jajka warto zwrócić również uwagę na ich rozmiar. Informację na ten temat znajdziesz bezpośrednio na produkcie lub na opakowaniu zbiorczym. W sklepach dostępne są 4 rozmiary jaj:

  • S – najmniejsze jajka nie przekraczające wagi 53 gramów
  • M – średnie jajka ważące pomiędzy 53 a 63 gramów
  • L – duże jajka charakteryzujące się wagą od 63 do 73 gramów
  • XL - bardzo duże jajka, które przekraczają wagę powyżej 73 gramów

Jakie jajka są najlepsze?

Klienci bardzo często decydują się na duże rozmiary jajek. Warto jednak zastanowić się, w jaki sposób te produkty powstały. Jeśli są bardzo duże – istnieje małe prawdopodobieństwo, że zostały wyhodowane w naturalnych warunków. Prawdopodobnie pochodzą od kur karmionych mechanicznie. Duże jaja charakteryzują się również cienkimi skorupkami, przez co mogą szybko popękać podczas gotowania. Z tych powodów warto decydować się na mniejsze, ale bezpieczniejsze jaja.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci