Kilka słów o historii musztardy
Musztarda jako dodatek w kuchni została wynaleziona bardzo dawno temu, bo jeszcze w czasach starożytnych. Od samego początku zyskała spore grono zwolenników, którzy na różne sposoby próbowali ją urozmaicić. Okazało się to jednak niepotrzebne, ponieważ samo połączenie zmielonych ziaren gorczycy z octem było wystarczające, aby uzyskać niepowtarzalny smak produktu. Aktualnie na rynku istnieje wiele odmian musztardy. Wśród nich znajduje się m.in. musztarda stołowa charakteryzująca się łagodnym lub lekko pikantnym smakiem, średnio ostra musztarda sarepska, delikatnie słodka musztarda kremska, bardzo ostra i konkretna w smaku musztarda dijon oraz lekko pikantna, a zarazem słodka musztarda bawarska. Dzięki użyciu różnych dodatków dostępne są także musztardy smakowe, takie jak chrzanowa czy miodowa.
Ze względu na to, że smak musztardy ceniono od wielu lat na całym świecie to w 1991 r. kustosz Muzeum Musztardy zaproponował, aby sos miał swoje święto. Pomysł bardzo szybko się przyjął, dlatego ustalono 6 sierpnia jako Światowy Dzień Musztardy. We wspomnianym Muzeum, które znajduje się w Mount Horeb w USA można obejrzeć imponującą kolekcje opakowań musztardy z całego świata. Aktualnie znajduje się tam ponad 4 tysiące eksponatów z wielu krajów, w tym także z Polski.
Zdrowotne właściwości sosu
Oprócz wyjątkowego smaku musztarda ma wiele innych pozytywnych właściwości. Dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego jest zalecana do regularnego spożywania. Przede wszystkim uśmierza dolegliwości żołądkowe. Dzieje się to za sprawą nasion gorczycy, które poprawiają trawienie. W przypadku takich dolegliwości można sobie również zaparzyć napar z nasion białej gorczycy. Ponadto musztarda działa relaksująco, ponieważ koi zmęczenie, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Niekiedy okazuje się pomocna w bezsenności i podczas migreny. Jej kolejną właściwością zdrowotną jest to, że pomaga przy zaparciach. Zawarte w jej składzie nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, a następnie w łagodny sposób przeczyszczają organizm. Musztarda działa także bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dlatego szczególnie jest polecana osobom cierpiącym z powodu różnych bólów, w tym bólu reumatycznego. Jako ostatnią właściwość tego sosu należy wymienić uzupełnianie brakujących substancji odżywczych, gdyż regularne spożywanie nasion gorczycy dostarcza organizmowi spore dawki żelaza, potasu, magnezu oraz kwasów omega 3.
Dla niektórych obchodzenie Światowego Dnia Musztardy może wydawać się śmieszne. Jak się jednak okazuje – sos ma wiele właściwości zdrowotnych, ponadto jest pyszny. Dlatego jak najbardziej zasługuje na jeden dzień przypominający o swoich wartościach. Wykorzystaj ciepły wakacyjny wieczór i delektuj się smakiem musztardy podczas grilla!