Domowe sposoby przygotowania kawy idealnej

Miłośnicy kawy żartują, że kawa nie zadaje pytań, kawa po prostu rozumie… To właśnie motto prawdziwych kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie lepszego początku dnia. Dzięki dużej zawartości kofeiny, kawa silnie pobudza, dodaje energii i wspomaga przemianę materii. Trzeba jednak pamiętać, ze jest też jedną z najpopularniejszych używek na świecie. Skąd pochodzi i czy trzeba iść do dobrej kawiarni, by napić się pysznej kawy? Przyjrzeliśmy się temu popularnemu trunkowi… 

Owoce kawowca pochodzą z Etiopii, gdzie wykorzystywane były już ponad dwa tysiące lat temu. Do Europy kawa przywędrowała ok. XVI wieku i szybko stała się jednym z ulubionych napojów. Dziś największymi eksporterami kawy jest Kolumbia, Brazylia i Etiopia. Do najpopularniejszych odmian kawy zaliczamy: arabicę, robustę i liberikę. Każda z nich, charakteryzuje się specyficznym aromatem i smakiem. Tradycyjnie kawę przyrządza się z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. 

Najlepsza – i najzdrowsza - jest kawa z ekspresu ciśnieniowego. Dzięki odpowiedniej temperaturze, jest aromatyczna i nie pozostawia gorzkiego lub kwaśnego posmaku. Taką kawę dostaniemy w dobrych kawiarniach i restauracjach. Czy można taką kawę przyrządzić w domowym zaciszu? Bariści przekonują, że podstawą pysznej kawy, jest porządny ekspres i dobrej jakości ziarna. 

Doskonałym sposobem, by odmienić smak domowej kawy, są syropy. W każdym większym sklepie znajdziemy duży wybór dodatków, dzięki którym filiżanka kawy nabierze zupełnie nowego wymiaru. W ofercie producentów znajdziemy m.in. syropy o smaku czekoladowym, orzechowym, piernikowym czy tiramisu. Zupełnie nowy smak możemy też wyczarować ze składników, które każdy z nas posiada we własnej kuchni. Doświadczeni bariści podpowiadają, że wystarczy podgrzać mleko do kawy z odrobiną kakao i cynamonu.

Wiele osób docenia też smak kawy po irlandzku. By ją przyrządzić, potrzebujemy: ok. 150 ml espresso, 20 gramów whisky, odrobinę cukru trzcinowego i bitą śmietanę. Napój przeznaczony jest dla osób dorosłych i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Z kolei dietetycy zachwalają tzw. kuloodporną kawę, czyli taką, która zawiera łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Choć brzmi nieco dziwnie, takie połączenie przyspiesza przemianę materii i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Do napoju możemy dodać też odrobinę cynamonu, kardamonu lub wanilii. Eksperci radzą, by nie dodawać mleka ani śmietanki, bo napój zamieni się w prawdziwą bombę kaloryczną.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci