Dlaczego warto jeść miód?

Lipowy, wielokwiatowy, akacjowy, spadziowy… Miód pszczeli, niezależnie od rodzaju, ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Warto o tym pamiętać, ponieważ często zdarza się, że z przyzwyczajenia, zamiast zdrowego miodu, używamy cukru, który wcale nie pomaga naszemu organizmowi. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie dobroczynne właściwości posiada miód, to przeczytaj poniższy artykuł.

Ratunek dla odporności

Dzięki zawartym w miodzie 21 pierwiastkom, takim jak fosfor, wapń, magnez czy potas, ma on właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dzięki temu wspomaga nie tylko budowanie odporności, ale także pomaga w złagodzeniu objawów różnych chorób. Świetnie sprawdza się przy problemach z gardłem i krtanią, przy kaszlu, katarze czy zapaleniu zatok. Pamiętaj, że już jedna łyżeczka miodu codziennie wspiera funkcjonowanie Twojego układu immunologicznego.

Na pomoc alergikom

Miód to także dobra propozycja dla alergików. Wspomaga on funkcjonowanie układu oddechowego, pomaga pozbywać się z organizmu toksyn, a do tego posiada w sobie pyłki, które w niewielkiej ilości działają uodparniająco, ale nie przyczyniają się do pojawienia typowych dla uczulenia objawów, takich jak katar sienny czy wysypka. Jest on też często zalecany osobom borykającym się z astmą.

Dobierz rodzaj miodu do swoich potrzeb

Miód rewelacyjnie także działa na wzrok (m.in. zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za zapalenie spojówek), na układ krwionośny (rozszerza naczynia wieńcowe), a nawet potrafi być skuteczny w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (m.in. reguluje trawienie). Co ciekawe, każdy z rodzajów ma też swoje szczególne właściwości. Miód lipowy pomaga przy walce z bezsennością, a także jest niezastąpiony podczas przeziębień. Wielokwiatowy z kolei, świetnie sprawdza się przy anemii, gryczany łagodzi stany zapalne i pomaga w regeneracji kości, a spadziowy stosowany jest przy astmie i innych problemach ze strony układu oddechowego.

Smak dzieciństwa

Nie można zapomnieć o jeszcze jednej ogromnej zalecie miodu. Jest on przepyszny! Idealnie smakuje z chlebem, nadaje się ciast i innych deserów, a dodany do herbaty sprawia, że wracamy do smaków dzieciństwa. Pamiętaj, że jeśli chodzi o smak miodu, to jest on zależny od rodzaju, który wybierzesz. Jeśli nie masz swojego ulubionego, poproś właściciela pasieki o możliwość spróbowania lub zamów testowe małe słoiczki i oceń, który smakuje Ci najbardziej. Nie zapominaj także, aby miód kupować ze sprawdzonego źródła. Na rynku znaleźć można także egzemplarze z dużą ilością dodatków chemicznych, które pozbawione są wszystkich dobrodziejstw wymienionych w naszym artykule.

Wybierz swój ulubiony miód i jedz na zdrowie!

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci