Dlaczego orzechy są zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że zawierają one wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są nie tylko źródłem witamin z grupy B oraz E, ale także cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie można pominąć także występującego w nich błonnika, białka i wielu innych składników mineralnych – m.in. żelaza, potasu, cynku czy fosforu.
Wpływ orzechów na zdrowie
Zawarte w orzechach witaminy i składniki mineralne bezpośrednio wpływają na nasze zdrowie. Ich spożywanie może mieć pozytywny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy, a także na prace mózgu. Chociaż nie należy uważać orzechów za cudowne lekarstwo na wszystkie schorzenia, to badania dowodzą, że ich jedzenie może ograniczać ryzyko wystąpienia zawału serca, cukrzycy typu II, a nawet niektórych nowotworów.
Szczególną uwagę warto zwrócić na zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla naszego organizmu mają one bardzo cenne właściwości – mogą chociażby obniżać poziom cholesterolu. Oprócz tego znane jest także działanie przeciwzakrzepowe zawartych w orzechach tłuszczów. W praktyce jedynym wyjątkiem jest tutaj kokos, który ma wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (powyżej 15%).
Orzechy a dieta
Należy jednak pamiętać, że poza wieloma korzyściami, orzechy to także pewne zagrożenie. Chociaż mogą wyglądać w tym kontekście niepozornie, to mają one naprawę sporo kalorii! W 100 gramowej porcji orzechów makadamii jest ich ponad 700, a w popularnych nerkowcach przeszło 500. Dlatego większość dietetyków zaleca, aby spożywanie orzechów ograniczyć do najwyżej 30-50 gram – nie częściej niż kilka razy w tygodniu.
Dodatkowo należy mieć na uwadze, że orzechy, które na sklepowych półkach możemy kupić także w wersji z czekoladą, miodem czy solą, to dodatkowe kalorie lub przesadnie duża ilość sodu, który w nadmiarze ma destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Najlepiej więc wybierać świeże orzechy włoskie czy pekan, dbając o to, by nie zjadać ich zbyt dużo.