Czy orzechy są zdrowe?

Chociaż wiele osób o tym nie wie, to orzechy są jedną ze zdrowszych przekąsek, które można zaserwować gościom podczas wieczornego spotkania. To także doskonała alternatywa dla chipsów, która między posiłkami pozwala zaspokoić narastający głód. Orzechy zawierają wiele cennych składników odżywczych i warto – z umiarem – uwzględnić je w swoim planie żywieniowym.

Dlaczego orzechy są zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że zawierają one wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są nie tylko źródłem witamin z grupy B oraz E, ale także cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie można pominąć także występującego w nich błonnika, białka i wielu innych składników mineralnych – m.in. żelaza, potasu, cynku czy fosforu.

Wpływ orzechów na zdrowie

Zawarte w orzechach witaminy i składniki mineralne bezpośrednio wpływają na nasze zdrowie. Ich spożywanie może mieć pozytywny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy, a także na prace mózgu. Chociaż nie należy uważać orzechów za cudowne lekarstwo na wszystkie schorzenia, to badania dowodzą, że ich jedzenie może ograniczać ryzyko wystąpienia zawału serca, cukrzycy typu II, a nawet niektórych nowotworów.

Szczególną uwagę warto zwrócić na zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla naszego organizmu mają one bardzo cenne właściwości – mogą chociażby obniżać poziom cholesterolu. Oprócz tego znane jest także działanie przeciwzakrzepowe zawartych w orzechach tłuszczów. W praktyce jedynym wyjątkiem jest tutaj kokos, który ma wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (powyżej 15%).

Orzechy a dieta

Należy jednak pamiętać, że poza wieloma korzyściami, orzechy to także pewne zagrożenie. Chociaż mogą wyglądać w tym kontekście niepozornie, to mają one naprawę sporo kalorii! W 100 gramowej porcji orzechów makadamii jest ich ponad 700, a w popularnych nerkowcach przeszło 500. Dlatego większość dietetyków zaleca, aby spożywanie orzechów ograniczyć do najwyżej 30-50 gram – nie częściej niż kilka razy w tygodniu.

Dodatkowo należy mieć na uwadze, że orzechy, które na sklepowych półkach możemy kupić także w wersji z czekoladą, miodem czy solą, to dodatkowe kalorie lub przesadnie duża ilość sodu, który w nadmiarze ma destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Najlepiej więc wybierać świeże orzechy włoskie czy pekan, dbając o to, by nie zjadać ich zbyt dużo.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci