Co można zrobić z jabłkiem w kuchni?

Podaje się je już niemowlętom. Należą do ulubionych owoców wszystkich dzieci, ale doceniają je też dorośli. Są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo błonnika – dlatego chętnie polecają je dietetycy. Stanowią jeden ze składników wielu deserów… Mowa oczywiście o jabłkach, czyli najpopularniejszych polskich owocach. Warto pamiętać, że Polska jest jednym z największych eksporterów jabłek na świecie, a nasze owoce goszczą na stołach wielu europejskich państw. Na początek trochę teorii – jabłka należą do najzdrowszych owoców. Zawierają bardzo dużo witaminy C, A, K i E oraz większość witamin z grupy B. Są doskonałym źródłem potasu, żelaza, magnezu, sodu i fosforu. Zawierają też przeciwutleniacze i pektyny. Można spożywać je na surowo oraz po obróbce kulinarnej. 

Co można zrobić w kuchni z jabłkiem? Oczywiście pierwsza na myśl przychodzi szarlotka, czyli ciasto w którym jabłka grają główną rolę. Jednak te owoce mają wszechstronne zastosowanie – sprawdzą się jako składnik deserów i wytrawnych dań. Szukasz inspiracji na danie z dodatkiem jabłek? Podpowiadamy co przyrządzić! Zaczynamy od śniadania – tu jabłko świetnie sprawdzi się jako składnik zielonego koktajlu. Wystarczy przygotować szklankę mleka migdałowego, pół jabłka pokrojonego na kawałki, dwie garści szpinaku, pół dużego banana, łyżkę płatków owsianych i łyżeczkę masła orzechowego. Po zmiksowaniu otrzymamy szybkie i sycące śniadanie. 

Tym, którzy wolą rozpocząć dzień ciepłym posiłkiem, proponujemy płatki amarantusa z tartym jabłkiem. To zdrowa i smaczna propozycja dla tych, którzy zdrowe odżywianie stawiają na pierwszym miejscu.  Do garnka wlewamy szklankę mleka roślinnego i dodajemy cztery łyżki płatków z amarantusa. Gotujemy na małym ogniu, aż płatki zgęstnieją. W tym czasie ścieramy na tarce duże jabłko i przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowane płatki i łyżeczkę masła orzechowego. Posypujemy łyżką mielonego siemienia lnianego i płatkami migdałów. 

Wiele osób dodaje też jabłka do racuchów, czyli słodkich placków z ciasta naleśnikowego. Posypane cukrem pudrem lub polane słodką śmietanką stanowią idealny pomysł na lunch lub kolację. Jabłko nie musi być jednak dodatkiem tylko do słodkich potraw. W wytrawnym wydaniu znajdziemy je np. w towarzystwie pieczonej kaczki lub gęsi, a także jako dodatek do wiejskiego gulaszu z kiełbasy. Świetnie pasują też do surówek i sałatek, np. klasycznej sałatki Waldorf. Doskonale odnajdą się też w zestawieniu z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i selerem naciowym.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci