Co można zrobić z burakiem w kuchni?

Burak to uniwersalne warzywo, z którego można przygotować niemal wszystko. Choć przez lata był nieco zapomniany, dziś wraca do łask. Wszystko za sprawą właściwości zdrowotnych, których burakom nie można odmówić. Przede wszystkim są bardzo bogate w niezbędne człowiekowi witaminy, takie jak: A, B1 oraz C. Zawierają także sporą dawkę składników mineralnych: magnezu, cynku, sodu, potasu, wapnia i żelaza. Są również bardzo bogate w kwas foliowy, dlatego poleca się je zwłaszcza kobietom w ciąży. Według ekspertów, 200 gramów buraków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję.

Zarówno lekarze jak i dietetycy, zwracają uwagę, że zawarte w burakach związki wykazują silne działanie antynowotworowe, hamują proces starzenia i obniżają ciśnienie krwi. Sok z buraków pomaga na zgagę i wzmacnia odporność organizmu, dlatego warto pamiętać o nim w okresie jesienno-zimowym.

Na polskich stołach buraczki najczęściej są dodawane do zup. Klarowny, czerwony barszcz czy barszcz ukraiński to obiadowe klasyki. Amatorzy aksamitnych kremów, chętnie podają ugotowane buraczki, zmiksowane z sokiem pomarańczowym, imbirem, wodą i śmietaną. Latem to warzywo najczęściej ląduje w chłodniku. Buraki są też częstym dodatkiem drugiego obiadowego dania - w końcu zasmażane buraczki z kotletem mielonym, stanowią duet idealny. Wiele osób decyduje się także na kiszenie tych warzyw. Kiszonki z buraka są nie tylko bardzo smaczne, ale mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Buraki to też dobry składnik zdrowych koktajli. Za pomocą dobrego blendera możemy zapewnić sobie codzienną porcję witamin. Dietetycy polecają łączenie buraka z marchwią, imbirem, świeżym ananasem i wodą mineralną. Taka mieszkanka to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli chcemy wykorzystać ugotowane buraki, które zostały nam np. po przygotowaniu barszczu, warto połączyć je z łyżeczką oliwy z oliwek, niedużą gruszką, bananem, sokiem jabłkowym i połową łyżeczki cynamonu. Rozgrzewające shake postawi nas na nogi i doda sił na resztę dnia.

Co ciekawe buraki coraz częściej stanowią także składnik zdrowych deserów. Można z nich zrobić np. lody. Wystarczy ugotować jednego buraka i zmiksować z zamrożonym wcześniej bananem, łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Dietetycy sugerują także, by wykorzystywać buraki do pieczenia. Z dodatkiem buraków można zrobić pyszne ciasto czekoladowe, a także brownie. Co ciekawe, w dobrze przyrządzonym wypieku, nie czuć wyłącznie smaku warzywa, a całość idealnie się komponuje.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci