Zarówno lekarze jak i dietetycy, zwracają uwagę, że zawarte w burakach związki wykazują silne działanie antynowotworowe, hamują proces starzenia i obniżają ciśnienie krwi. Sok z buraków pomaga na zgagę i wzmacnia odporność organizmu, dlatego warto pamiętać o nim w okresie jesienno-zimowym.
Na polskich stołach buraczki najczęściej są dodawane do zup. Klarowny, czerwony barszcz czy barszcz ukraiński to obiadowe klasyki. Amatorzy aksamitnych kremów, chętnie podają ugotowane buraczki, zmiksowane z sokiem pomarańczowym, imbirem, wodą i śmietaną. Latem to warzywo najczęściej ląduje w chłodniku. Buraki są też częstym dodatkiem drugiego obiadowego dania - w końcu zasmażane buraczki z kotletem mielonym, stanowią duet idealny. Wiele osób decyduje się także na kiszenie tych warzyw. Kiszonki z buraka są nie tylko bardzo smaczne, ale mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy.
Buraki to też dobry składnik zdrowych koktajli. Za pomocą dobrego blendera możemy zapewnić sobie codzienną porcję witamin. Dietetycy polecają łączenie buraka z marchwią, imbirem, świeżym ananasem i wodą mineralną. Taka mieszkanka to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli chcemy wykorzystać ugotowane buraki, które zostały nam np. po przygotowaniu barszczu, warto połączyć je z łyżeczką oliwy z oliwek, niedużą gruszką, bananem, sokiem jabłkowym i połową łyżeczki cynamonu. Rozgrzewające shake postawi nas na nogi i doda sił na resztę dnia.
Co ciekawe buraki coraz częściej stanowią także składnik zdrowych deserów. Można z nich zrobić np. lody. Wystarczy ugotować jednego buraka i zmiksować z zamrożonym wcześniej bananem, łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Dietetycy sugerują także, by wykorzystywać buraki do pieczenia. Z dodatkiem buraków można zrobić pyszne ciasto czekoladowe, a także brownie. Co ciekawe, w dobrze przyrządzonym wypieku, nie czuć wyłącznie smaku warzywa, a całość idealnie się komponuje.