Zacznij od prostych dań
Najważniejsze to zacząć od stosunkowo prostych przepisów. Przykładem jest rosół. Jego przygotowanie nie jest trudne, dlatego też z pewnością się nie zrazisz. Ważne jest, aby kupić odpowiednie składniki dobrej jakości, a później podążać za przepisem. Możesz wykorzystać taki, który podaruje Ci bliska osoba lub jakikolwiek z Internetu. Co ciekawe, bulion jest podstawą wielu innych potraw, więc jeśli opanujesz go do perfekcji, to znacznie łatwiej przyjdzie Ci gotowanie, np. pomidorowej czy nawet risotto.
Skompletuj niezbędne przyprawy
Kolejna istotna kwestia to przyprawy. Warto mieć w domu solidny zasób różnych ziół, które uratują nawet te nieidealne dania. Zestaw konieczny dla każdego początkującego kucharza to: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, koperek, majeranek, czosnek w proszku, oregano, papryka słodka, ostra i wędzona, a także pietruszka oraz lubczyk. Oczywiście możesz także skorzystać z gotowych mieszanek. Zwróć jednak uwagę, aby w składzie zawarte były tylko zioła, a nie ulepszacze smaku, barwniki czy konserwanty.
Obserwuj innych
Niezawodny sposób to także… podglądanie! Obserwując, jak gotują Twoi rodzice, dziadkowie czy przyjaciele możesz sporo podchwycić. Często prosząc o przepis, słyszysz pewnie, że posiłek jest robiony „na oko” i trudno jest o podanie konkretnych proporcji. Podczas takiej obserwacji możesz dokładnie sprawdzić ile mięsa, warzyw czy przypraw dodaje do żeberek Twoja babcia.
Pójdź na kurs
Przedostatni sposób to lekcje gotowania. Może się to wydawać zabawne, ale kurs to świetny sposób na szybką naukę pichcenia. Obecnie dostępnych jest mnóstwo szkoleń, więc z pewnością znajdziesz idealne dla siebie. Jeśli nie masz wiele czasu, dobrym pomysłem będzie kurs online lub uczenie się od osób, które nagrywają filmy na Youtube, z dokładnym omówieniem wszystkich kroków. Ważne, aby czas, który poświęcasz na naukę, poświęcony był wyłącznie gotowaniu. Jeśli w międzyczasie będziesz odbierać telefon, sprzątać w domu lub oglądać serial to szanse na niepowodzenie będą znacznie większe.
Zaproś innych na obiad
Na koniec proponujemy Ci jeszcze pewne wyzwanie. Zaproś na obiad bliskie Ci osoby i przygotuj coś specjalnie dla nich. Motywacja płynąca z chęci zaimponowania rodzicom, dziadkom czy partnerowi sprawi, że z pewnością włożysz więcej zaangażowania i serca w gotowanie. Łatwiej będzie Ci się skupić i chętniej przysiądziesz do trudniejszych przepisów.
Gotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje. Spróbuj, a przekonasz się, że mamy rację!