Placki ziemniaczane
Klasyk, który nigdy się nie nudzi, czyli placki ziemniaczane to przysmak, którym często zajadaliśmy się w dzieciństwie. Z uwagi na wysoką zawartość kaloryczną, dzisiaj zdecydowanie rzadziej goszczą one na naszych stołach, ale nikt nie powiedział, że od czasu do czasu nie można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste – wystarczy zetrzeć kilogram ziemniaków, dodać łyżkę mąki, jajko i sól. Wymieszane ciasto wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania odpowiedniej chrupkości.
Kopytka
Gnocchi to jeden z narodowych przysmaków we Włoszech, a ten rodzaj klusków ziemniaczanych jest bardzo podobny do naszych kopytek. Do przygotowania ich we własnej kuchni będzie potrzebne pół kilograma ziemniaków, jajko oraz po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej i sól do smaku. Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe składniki. Z tak przygotowanego ciasta należy uformować wałek i pokroić na równej wielkości kawałki, a następnie wrzucić do wrzącej wody. Najlepiej smakują po odsmażeniu, z dodatkiem sosu pieczarkowego.
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Jeżeli masz ochotę na danie z ziemniaków bez konieczności smażenia, to polecamy popularną podczas świąt sałatkę śledziową z ziemniakami i jabłkiem. Lista składników to w tym przypadku 4-5 dużych ziemniaków, 200 gramów filetów śledziowych w oleju, a także jabłko, dwa ugotowane na twardo jajka, szczypiorek, majonez i gęsta śmietana. W trakcie gotowania i studzenia ziemniaków oraz jajek, w zimnej wodzie powinniśmy namoczyć śledzia. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, a następnie dodajemy łyżkę majonezu i dwie łyżki gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku i danie gotowe.
Danie fit z ziemniaków
Ziemniaki nie kojarzą się z daniami dietetycznymi, ale także osoby dbające o linię, mogą użyć ich w kuchni. Dobrym pomysłem będzie w tym przypadku pokrojenie wcześniej umytych, ale nieobranych ziemniaków w ósemki. Na skropionej oliwą blaszce układamy kawałki ziemniaków, posypujemy oregano i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 220 stopni. Do takiej przekąski możemy przygotować także lekki sos na bazie jogurtu naturalnego.