3 pomysły na przygotowanie szparagów

Chociaż wiele osób czeka na nie z utęsknieniem, to wciąż liczne jest grono ludzi, którym produkt ten nie jest dobrze znany. Warto jednak zapomnieć o uprzedzeniach, ponieważ te warzywa mają mnóstwo zalet. Szparagi, bo o nich mowa, są zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim pyszne! Jak podejść do tematu ich przyrządzenia? Oto nasze porady!

Na początek musisz zapamiętać cztery kluczowe zasady

  • Świeże szparagi kupisz wyłącznie w okresie od maja do czerwca.
  • Kolor szparagów powinien być biały lub intensywnie zielony. Jeśli zauważysz suche części lub zbrązowiałą skórkę, oznacza to, że ten egzemplarz stracił już termin przydatności.
  • Jeśli chcesz dłużej zachować ich świeżość, włóż je do szklanki z wodą i postaw w lodówce.
  • Białe szparagi wymagają obierania. Powinno się pozbywać ich skórki aż do samej główki. Zielone musisz tylko dokładnie umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek.

Teraz czas na najsmaczniejszą część tego poradnika. Oto trzy sposoby na przepyszne wykorzystanie szparagów.

Jajecznica z szynką parmeńską i szparagami

Może Ci się wydawać, że jeśli chodzi jajecznicę, to już nic Cię nie zaskoczy, a jednak! Jeśli nigdy nie dodałeś szparagów na patelnię, to zdecydowanie musisz spróbować. Najpierw podsmaż te warzywa na oleju, następnie dodaj szynkę parmeńską, aby stała się chrupiąca, a na końcu dołóż jajka i usmaż tak, jak lubisz - do częściowego lub całkowitego ścięcia. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Idealne śniadanie gotowe!

Tarta z płynącym cheddarem i szparagami

Druga propozycja to wytrawna tarta serowa z białymi szparagami. Klasyczną bazę tarty, należy wypełnić ulubionymi rodzajami sera. My polecamy nadzienie z 60 gramów sera cheddar, 180 militrów mleka i 4 jajek. Z tych proporcji uzyskasz idealnie kremową, gęstą masę, którą należy zalać cały spód. Kolejnym krokiem jest starcie preferowanej ilości cheddara, na grubych oczkach i posypanie nim góry potrawy. Ostatnia kwestia to ułożenie całych szparagów na górze. Tartę należy piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pycha!

Szparagi z masłem czosnkowym

Ostatnia opcja jest najłatwiejsza w przygotowaniu, ale przecież to w prostocie tkwi siła. Wystarczy, że ugotujesz szparagi (5 minut we wrzącej osolonej wodzie), a następnie nałożysz na nie przygotowane domowe masełko czosnkowe (dwie łyżki masła, ząbek czosnku i sól do smaku). To wszystko! Pyszna przekąska, która nadaje się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i jako dodatek, np. do grillowanego mięsa.

Gwarantujemy, że jeśli wypróbujesz któryś z naszych pomysłów, to nigdy już nie przejdziesz obok szparagów obojętnie!

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci