Pamiętaj o wyłączaniu urządzeń
Istnieje kilka prostych sposobów na to, aby nie zużywać tak dużo energii elektrycznej, jak do tej pory. Zazwyczaj nie myślimy o niej wykonując codzienne czynności, co okazuje się błędem. Powinniśmy pamiętam o rzeczach, które pomogą nam nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale także wpłyną pozytywnie na środowisko. Jedną z podstawowych zasad, o których warto pamiętać jest odłączanie od zasilania urządzeń, których nie używamy. Bardzo często pozostawiamy włączony komputer bądź telewizor, gdy wychodzimy z domu. Jest to błąd, ponieważ energię zużywa nawet sprzęt znajdujący się w trybie tzw. czuwania. Pamiętaj również o odłączaniu z kontaktu ładowarki do telefonu, gdy Twoja komórka zostanie już naładowana.
Gaś światła, gdy ich nie potrzebujesz
Jest to niestety bardzo częsty problem. Z pewnością Tobie też zdarza się zapomnieć zgasić światło w pomieszczeniu, z którego wychodzisz. W konsekwencji w naszym domu wieczorami światło jest zapalone nawet w kilku pokojach jednocześnie. Warto wyrobić sobie nawyk wyłączania światła w momencie opuszczania pomieszczenia. Dobrym pomysłem dla zaoszczędzenia energii elektrycznej jest również zainwestowanie w oświetlenie diodowe LED. Taki rodzaj oświetlenia może świecić przez wiele godzin, a emitowane światło jest dokładnie takie samo, jak to uzyskiwane przy tradycyjnej żarówce.
Oszczędzaj energię elektryczną także w kuchni
Kuchnia to pomieszczenie, w którym spędzamy stosunkowo dużo czasu w ciągu dnia. Warto zadbać, aby wykonywane przez nas czynności pozytywnie wpływały na środowisko, a także przyczyniały się do oszczędzania energii elektrycznej. W pierwszej kolejności sprawdź, w jakim miejscu ustawiona jest lodówka w Twojej kuchni. Ważne, aby znajdowała się w nienasłonecznionym miejscu, ponieważ gdy do jej wnętrza dostaje się ciepłe powietrze – urządzenie pobiera znacznie więcej energii. Jeśli masz taką możliwość ustaw swoją lodówkę w chłodnym miejscu, gdzie nie sięga słońce.
Podgrzewając potrawy wybieraj tradycyjną kuchenkę. Rezygnując z mikrofalówki możesz nie tylko zaoszczędzić energię elektryczną, ale także pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie. Dania odgrzewane w tym urządzeniu są mniej zdrowe i smaczne, niż podgrzewane na zwykłej kuchence. Gotując pamiętaj z kolei o wyłączaniu palnika kuchenki tuż przed zakończeniem przyrządzania potrawy. Nie przetrzymuj jedzenia na ogniu dłużej, niż jest to konieczne. Możesz wyłączyć palnik nawet wcześniej, ponieważ kuchenka pozostaje gorąca przez długi czas.