Historia szybkiego jedzenia – 7 ciekawostek o fast foodach
Dania typu fast food można z czystym sumieniem określić mianem jednego z symboli Ameryki. I choć mają one zarówno swoich fanów, jak i zagorzałych przeciwników, nie ulega wątpliwości, że zmieniły oblicze gastronomii na całym świecie. Co prawda historia szybkich przekąsek, które można było zamówić na poczekaniu, rozpoczęła się w czasach starożytnego Rzymu, jednak to w Stanach Zjednoczonych zyskały one status kultowych.
Z fast foodami, które są uznawane za typowe amerykańskie jedzenie, wiąże się sporo ciekawostek:
W skali globalnej przychody restauracji typu fast food wynoszą około 570 mld rocznie. Dla porównania koszt planowanej przez NASA załogowej misji na Księżyc to niespełna 30 mld dolarów.
Inspiracją do powstania restauracji fast food były automaty z jedzeniem, cieszące się popularnością w Ameryce w latach 20. i 40.
Pierwszy bar szybkiej obsługi w Stanach Zjednoczonych został otwarty w 1921 roku. Lokal nazywał się White Castle i powstał w Wichita – mieście w stanie Kansas.
Pierwsza restauracja fast food dla zmotoryzowanych otworzyła swe podwoje dla kierowców w 1948 roku. Kultowa sieć In-N-Out Burger istnieje do dzisiaj, a należące do niej bary można spotkać przede wszystkim w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych oraz na wybrzeżu Pacyfiku.
Postać Ronalda McDonalda, maskotki sieci McDonald’s, jest kojarzona przez 96% amerykańskich dzieci.
W 2001 roku Pizza Hut dostarczyła pizzę na międzynarodową stację kosmiczną (ISS). Transport pizzy kosztował milion dolarów.
Pierwsze kanapki w wersji wegetariańskiej zostały wprowadzone przez sieć Burger King. W ofercie pojawiły się one w 2002 roku.

