Warzywa bogate w witaminę C
Na rynku dostępnych jest wiele warzyw, które zawierają duże ilości witaminy C. Ich jedzenie pozytywnie wpływa na pracę naszego organizmu, dlatego nie rezygnuj z tych produktów. Spożywanie poniżej wymienionych warzyw okazuje się szczególnie istotne zimą, ale pamiętaj o nich przez cały rok.
Nieco mniejsze, ale również znaczące ilości witaminy C występują w cykorii, fasolce szparagowej, rzodkiewce, sałacie, pomidorach, młodych ziemniakach, burakach oraz w marchewce.
Owoce bogate w witaminę C
Owoce to również cenne źródła witaminy C. Najlepiej spożywać je świeże, ponieważ w takiej postaci wpływają najkorzystniej na pracę organizmu.
Wśród owoców bogatych w witaminę C należy wyróżnić:Mniej witaminy C, ale również duże ilości można znaleźć w takich owocach, jak maliny, jabłka, banany, śliwki, gruszki oraz orzechy włoskie. Spożywanie tych produktów z pewnością pozytywnie wpłynie na Twój organizm, dlatego nie rezygnuj z owoców w swojej diecie.