Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Produkty zawierające witaminę C to skarby dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim wspomagają działanie systemu odpornościowego, dlatego ich spożywanie jest szczególnie ważne zimą, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia. Witamina C znajdująca się w naturalnych produktach bardzo dobrze się wchłania, co sprawia, że nie warto zastępować jej tabletkami zawierającymi ją w swoim składzie. Poniżej podpowiadamy, jakie warzywa i owoce są bogate w witaminę C. Pamiętaj, aby spożywać ich jak najwięcej – szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną.

Warzywa bogate w witaminę C

Na rynku dostępnych jest wiele warzyw, które zawierają duże ilości witaminy C. Ich jedzenie pozytywnie wpływa na pracę naszego organizmu, dlatego nie rezygnuj z tych produktów. Spożywanie poniżej wymienionych warzyw okazuje się szczególnie istotne zimą, ale pamiętaj o nich przez cały rok.

Warzywa będące najlepszym źródłem naturalnej witaminy C to:

  • nać pietruszki
  • papryka
  • brukselka
  • kalarepa
  • brokuły
  • kapusta
  • kalafior
  • szpinak

Nieco mniejsze, ale również znaczące ilości witaminy C występują w cykorii, fasolce szparagowej, rzodkiewce, sałacie, pomidorach, młodych ziemniakach, burakach oraz w marchewce.

Owoce bogate w witaminę C

Owoce to również cenne źródła witaminy C. Najlepiej spożywać je świeże, ponieważ w takiej postaci wpływają najkorzystniej na pracę organizmu.

Wśród owoców bogatych w witaminę C należy wyróżnić:

  • owoce dzikiej róży
  • truskawki
  • kiwi
  • grejpfruty
  • cytryny
  • pomarańcze
  • czerwone porzeczki
  • agrest

Mniej witaminy C, ale również duże ilości można znaleźć w takich owocach, jak maliny, jabłka, banany, śliwki, gruszki oraz orzechy włoskie. Spożywanie tych produktów z pewnością pozytywnie wpłynie na Twój organizm, dlatego nie rezygnuj z owoców w swojej diecie.

Jakie wartości posiada witamina C?

Każdy zdaje sobie sprawę, jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców bogatych w witaminę C, ale czy wiesz, dlaczego jest to tak istotne? Witamina C posiada wiele wartości wpływających pozytywnie na pracę organizmu ludzkiego. Nie tylko wspomaga układ odpornościowy, ale także niweluje uczucie zmęczenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina C stanowi również cenny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia się komórek poprzez walkę z wolnymi rodnikami.

W jakich innych produktach można znaleźć witaminę C?

Nie tylko warzywa i owoce są bogate w witaminę C. Okazuje się, że wiele roślin zawiera duże ilości tej witaminy, dlatego one również okazują się istotne dla pracy naszego organizmu. Wśród nich należy wymienić rokitnik, pokrzywę, cytryniec chiński, lebiodkę pospolitą, szczypiorek, igliwie sosny oraz świerka, kiełki lucerny, a także owoce głogu i owoce jarzębiny. Nieduże, ale również istotne ilości witaminy C znajdują się w nabiale, mięsie i rybach.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci