Warzywa i owoce bogate w witaminę C

post image - Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Produkty zawierające witaminę C to skarby dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim wspomagają działanie systemu odpornościowego, dlatego ich spożywanie jest szczególnie ważne zimą, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia. Witamina C znajdująca się w naturalnych produktach bardzo dobrze się wchłania, co sprawia, że nie warto zastępować jej tabletkami zawierającymi ją w swoim składzie. Poniżej podpowiadamy, jakie warzywa i owoce są bogate w witaminę C. Pamiętaj, aby spożywać ich jak najwięcej – szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną.

Warzywa bogate w witaminę C

Na rynku dostępnych jest wiele warzyw, które zawierają duże ilości witaminy C. Ich jedzenie pozytywnie wpływa na pracę naszego organizmu, dlatego nie rezygnuj z tych produktów. Spożywanie poniżej wymienionych warzyw okazuje się szczególnie istotne zimą, ale pamiętaj o nich przez cały rok.

Warzywa będące najlepszym źródłem naturalnej witaminy C to:

  • nać pietruszki
  • papryka
  • brukselka
  • kalarepa
  • brokuły
  • kapusta
  • kalafior
  • szpinak
  • Nieco mniejsze, ale również znaczące ilości witaminy C występują w cykorii, fasolce szparagowej, rzodkiewce, sałacie, pomidorach, młodych ziemniakach, burakach oraz w marchewce.

    Owoce bogate w witaminę C

    Owoce to również cenne źródła witaminy C. Najlepiej spożywać je świeże, ponieważ w takiej postaci wpływają najkorzystniej na pracę organizmu.

    Wśród owoców bogatych w witaminę C należy wyróżnić:

    • owoce dzikiej róży
    • truskawki
    • kiwi
    • grejpfruty
    • cytryny
    • pomarańcze
    • czerwone porzeczki
    • agrest
    • Mniej witaminy C, ale również duże ilości można znaleźć w takich owocach, jak maliny, jabłka, banany, śliwki, gruszki oraz orzechy włoskie. Spożywanie tych produktów z pewnością pozytywnie wpłynie na Twój organizm, dlatego nie rezygnuj z owoców w swojej diecie.