Które owoce i warzywa są najbardziej bogate w witaminy?

Ważną rolę w życiu człowieka odgrywają warzywa i owoce. Są one źródłem różnorodnych witamin i składników mineralnych. Powinny być dostarczane do organizmu codziennie. Warzywa albo w postaci surówek albo gotowane, zaś owoce najlepiej w stanie surowym.

Spośród warzyw najwięcej witaminy C mają między innymi kalafiory, rzodkiewka, pomidory, szczypior, czy też ziemniaki. Natomiast do owoców zawierających najwięcej witaminy C należą na przykład czarne porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, czarne jagody.

W żywieniu ważne są także inne warzywa. Przede wszystkim należy tu wymienić buraki, ogórki, botwinki, gdyż te są dopełnieniem witamin z grupy B i składników mineralnych.

Nie należy lekceważyć również warzyw, które dostarczają prowitaminę A. Do takich warzyw należą marchew, ogórek, fasolka szparagowa zielona, zielona sałata.

Ważne jest, aby przed podaniem warzyw czy owoców, dokładnie je umyć. Owoce powinny być umyte w gorącej wodzie, a następnie opłukane w zimnej, tak aby nie straciły cech produktów świeżych. Jest to konieczne w szczególności, jeśli chodzi o owoce z importu, gdyż te są zabezpieczane środkami chemicznymi. Ma to chronić przed ich zepsuciem, ale zdecydowanie warto pozbyć się tego typu „dodatków” przed spożyciem.

Pamiętajmy, ze wiele warzyw oraz owoców jest bogatych w wodę. Szczególnie w upalne dni warto więc zastąpić słone czy słodkie przekąski, porcją warzyw i owoców. Oprócz oczywistych korzyści zdrowotnych, będziemy mogli dodatkowo nawodnić nasz organizm. Smacznego!

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci