Czy soczewica jest zdrowa?

Soczewica traktowana jest na polskim stole nieco po macoszemu, a przecież nie od dziś wiadomo, że jest bogata w wiele składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka. Należy zaznaczyć, iż pod względem zawartości przyswajalnego dla ludzi białka, soczewica plasuje się zaraz za mięsem.

Nie jest to na pewno pełnowartościowe białko, bo nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale po uzupełnieniu w inne składniki odżywcze, może stanowić pełnowartościowy posiłek. Z tego też względu to właśnie soczewica stanowi idealną bazę w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Systematyczne spożywanie soczewicy wspomaga obniżenie ciśnienia krwi, ze względu na dużą zawartość potasu.

Soczewica jest idealna w diecie dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy. Wraz z witaminą B12 i żelazem, które również zawiera soczewica, jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z anemią. Taka kombinacja wspomaga podnoszenie poziomu hemoglobiny.

Ponadto według Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie spowalnia tempo podziału komórek nowotworowych. Dzieję się tak, gdyż soczewica zawiera dużo taniny. Soczewica stanowi bogate źródło witamin, tak potrzebnych organizmowi. Znajdziemy tu między innymi witaminy A, K, PP, B1, B2, B6, B9, czy B12.

Ze względu na zawartość błonnika, soczewica będzie idealna dla osób, które są na diecie błonnikowej.

Systematyczne spożywanie pozwala zredukować poziom tak zwanego złego cholesterolu – LDL. Tym samym następuje zmniejszenie ciśnienia krwi, co minimalizuje ewentualny rozwój miażdżycy. Soczewica zawiera również fosfor i wapń, które stanowią istotny budulec kości.

Spożywanie soczewicy dedykowane jest również osobom, które chorują na cukrzycę. Jako źródło błonnika, obniża poziom glukozy we krwi, a poza tym tylko mikro ilość stanowią tu cukry proste. Według badań największy indeks glikemiczny posiada żółta soczewica, a najmniejszy – zielona.

Należy zauważyć, że spożywanie soczewicy nie jest dedykowane wszystkim, a z pewnością nie osobom, które mają problemy z trawieniem. Powoduje ona nadmierną fermentację w jelitach oraz niestety wzdęcia. Prócz tego zawiera puryny, których kumulacja w organizmie może doprowadzić do problemów z układem moczowym, czyli na przykład do tworzenia się kamieni nerkowych.

Na pierwszy rzut oka, rodzaje soczewic różnią się kolorami. Dostępne mamy:

• brązowa

• czarna

• czerwona

• zielona

• żółta

• koralowa

• pomarańczowa

Poniżej średnie ceny w naszych sklepach dla przykładowych kolorów:

• brązowa – 8 zł za kilogram

• czerwona – 8 zł za kilogram

• zielona – 8 zł za kilogram

• czarna – 19 zł za kilogram

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci