1. Grejpfrut
W 100 gramach, grejpfrut dostarczy nam zaledwie nieco ponad 40 kalorii, a w jednym owocu znajduje się więcej witaminy C niż wynosi całodzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka. Co ważne, zjedzenie grejpfruta sprawia, że nasz apetyt będzie zaspokojony na dłuższy czas, co wynika m.in. z dużej ilości zawartego w nim błonnika.
2. Arbuz
Wśród niskokalorycznych owoców to właśnie arbuz jest jednym z liderów. W 100 gramach tego przysmaku znajduje się ich zaledwie 30, a owoc dostarczy nam również istotną ilość witamin z grup A oraz C. Z uwagi na to, że 90 proc. arbuza to woda, dobrym pomysłem może być zjedzenie kawałka owocu przed głównym posiłkiem, co powinno ograniczyć nasz apetyt.
3. Jajka
Wbrew obiegowym opiniom jedzenie jajek wcale nie musi negatywnie wpływać na nasz cholesterol, o ile oczywiście nie przesadzamy z ich ilością w jadłospisie. Doświadczenia dietetyków dowodzą, że zjedzenie na śniadanie jajka sprawi, że przez długi czas nie będziemy mieli ochoty podjadać, gdyż produkty te sycą na wiele godzin. Jedno ugotowane jajko dostarczy nam niespełna 100 kalorii, ale niemal połowę tej ilości spalimy podczas jego trawienia.
4. Kawa
Nie samym jedzeniem człowiek żyje, a w zrównoważonej diecie równie ważne są także płyny. Jak wiadomo, powinniśmy pić przynajmniej 2 litry wody dziennie, ale dołączenie do tego filiżanki kawy sprawi, ze utrzymanie odpowiedniej wagi powinno być łatwiejsze. Wszystko to za sprawą kofeiny, która przyspiesza tempo przemiany materii. Oczywiście odpowiedni efekt osiągniemy wyłącznie pod warunkiem, że do kawy nie wsypiemy cukru czy wysokotłuszczowej śmietanki.
5. Ostra papryka (i nie tylko)
Ostrzejsze dania powinny być elementem jadłospisu każdej osoby myślącej o ograniczeniu ilości zbędnych kilogramów. Jednym ze składników ostrej papryki chili jest kapsaicyna, która hamuje apetyt, a w niewielkim stopniu wpływa także na przyspieszenie metabolizmu. Dodatkowo ostrzejszych potraw zjadamy zazwyczaj mniej, co jest korzystnym efektem ubocznym dodania do posiłku większej ilości chili.
Uważaj na efekt jo-jo
Pamiętajmy, że nagłe ograniczenie ilości spożywanych kalorii może spowodować szybką utratę wagi, ale później równie szybki jej powrót, czyli tzw. efekt jo-jo. Aby tego uniknąć włączmy do naszej diety zdrowe produkty na stałe i starajmy się zwiększać aktywność fizyczną przy zachowaniu odpowiednich środków bezpieczeństwa.