Z myślą o osobach przepadających za słodkościami, wypróbowaliśmy domowy przepis na tradycyjnego świątecznego mazurka. To ciasto, które jest jednym ze stałych punktów na wielkanocnych stołach w wielu domach. Zamiast kupować gotowy wyrób w sklepie – w tym roku proponujemy samodzielnie przygotować ciasto w domu.
Lista zakupów
Chociaż przygotowanie mazurka nie jest skomplikowane, to na wszystkie etapy będziemy potrzebować przynajmniej kilku godzin. Zanim na dobre wylądujemy w kuchni, należy jednak wybrać się do sklepu i zakupić wszystkie potrzebne składniki. Do przygotowania spodu potrzebne będzie:
- 150 gramów masła
- 120 gramów cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 gramów mąki
Kluczowym elementem mazurka jest przepyszna masa kajmakowa. W wielu przepisach można znaleźć informację, aby do jej przygotowania użyć słodzonego mleka skondensowanego lub gotową masę kajmakową. My jednak polecamy wykorzystać:
- 500 ml śmietanki 36%
- 100 gramów cukru
Kwestia dekoracji to bardzo indywidualna sprawa. Wszystko zależy tak naprawdę od naszych kulinarnych upodobań, więc wybór zostawiamy Wam. Chociaż w naszym przepisie polecane były wyłącznie migdały i orzechy, to na górze mazurka można umieścić także:
- suszone śliwki
- rodzynki
- suszone gruszki
Przygotowanie ciasta
Proces przygotowania mazurka rozpoczynamy od spodu. W misce lub na stolnicy ucieramy masło, żółtka oraz cukier puder, a po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy mąkę. Mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, to można dodać odrobinę zimnej wody. Masę formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 do 90 minut.
Do pieczenia spodu polecamy standardową formę o wymiarach 20cm x 30 cm, którą należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie umieszczamy w formie rozwałkowane ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Zazwyczaj taki efekt uzyskamy po 12-18 minutach. Następnie ciasto należy wyciągnąć i wystudzić.
Przygotowanie masy kajmakowej
Do rondelka należy wlać śmietankę, a następnie wsypać cukier. Na niewielkim ogniu, stale mieszając, podgrzewamy zawartość garnka aż do uzyskania gęstej masy o charakterystycznym słomkowym kolorze. Należy uzbroić się w cierpliwość, bo cały proces może trwać około 30 minut. Po zakończeniu, masę kajmakową odstawiamy do wystygnięcia.
Dekoracja
Na wystudzony spód, wlewamy masę kajmakową i przystępujemy do dekoracji. Pamiętajmy, że to ciasto domowe, a zatem nie musimy robić tego przy linijce. Nasi goście docenią smak ciasta, a także trud włożony w jego przygotowanie w jeszcze większym stopniu, właśnie dzięki podkreśleniu własnoręczności tego wyrobu.
Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!