Tradycyjny mazurek wielkanocny – nasz przepis

2019-04-15

|

Kuchnia

Tradycyjny mazurek wielkanocny – nasz przepis

Już w najbliższy weekend rozpoczynają się Święta Wielkiej Nocy. Z uwagi na to, że jest to wydarzenie o charakterze ruchomym, to w każdym roku przypada ono w nieco innym momencie roku. Jako, że tegoroczna Wielkanoc wypada w drugiej połowie kwietnia, to możemy liczyć na naprawdę dobrą pogodę. Nic tak nie sprzyja siedzeniu na balkonie czy w ogrodzie jak kawa i kawałek dobrego ciasta.

Z myślą o osobach przepadających za słodkościami, wypróbowaliśmy domowy przepis na tradycyjnego świątecznego mazurka. To ciasto, które jest jednym ze stałych punktów na wielkanocnych stołach w wielu domach. Zamiast kupować gotowy wyrób w sklepie – w tym roku proponujemy samodzielnie przygotować ciasto w domu.

Lista zakupów

Chociaż przygotowanie mazurka nie jest skomplikowane, to na wszystkie etapy będziemy potrzebować przynajmniej kilku godzin. Zanim na dobre wylądujemy w kuchni, należy jednak wybrać się do sklepu i zakupić wszystkie potrzebne składniki. Do przygotowania spodu potrzebne będzie:

  • 150 gramów masła
  • 120 gramów cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 gramów mąki

Kluczowym elementem mazurka jest przepyszna masa kajmakowa. W wielu przepisach można znaleźć informację, aby do jej przygotowania użyć słodzonego mleka skondensowanego lub gotową masę kajmakową. My jednak polecamy wykorzystać:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 gramów cukru

Kwestia dekoracji to bardzo indywidualna sprawa. Wszystko zależy tak naprawdę od naszych kulinarnych upodobań, więc wybór zostawiamy Wam. Chociaż w naszym przepisie polecane były wyłącznie migdały i orzechy, to na górze mazurka można umieścić także:

  • suszone śliwki
  • rodzynki
  • suszone gruszki

Przygotowanie ciasta

Proces przygotowania mazurka rozpoczynamy od spodu. W misce lub na stolnicy ucieramy masło, żółtka oraz cukier puder, a po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy mąkę. Mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, to można dodać odrobinę zimnej wody. Masę formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 do 90 minut.

Do pieczenia spodu polecamy standardową formę o wymiarach 20cm x 30 cm, którą należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie umieszczamy w formie rozwałkowane ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Zazwyczaj taki efekt uzyskamy po 12-18 minutach. Następnie ciasto należy wyciągnąć i wystudzić.

Przygotowanie masy kajmakowej

Do rondelka należy wlać śmietankę, a następnie wsypać cukier. Na niewielkim ogniu, stale mieszając, podgrzewamy zawartość garnka aż do uzyskania gęstej masy o charakterystycznym słomkowym kolorze. Należy uzbroić się w cierpliwość, bo cały proces może trwać około 30 minut. Po zakończeniu, masę kajmakową odstawiamy do wystygnięcia.

Dekoracja

Na wystudzony spód, wlewamy masę kajmakową i przystępujemy do dekoracji. Pamiętajmy, że to ciasto domowe, a zatem nie musimy robić tego przy linijce. Nasi goście docenią smak ciasta, a także trud włożony w jego przygotowanie w jeszcze większym stopniu, właśnie dzięki podkreśleniu własnoręczności tego wyrobu.

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!