Ogórki to bardzo wdzięczne w obróbce warzywa, a do ich wekowania nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów na ogórki małosolne, kiszone lub konserwowe, to zebraliśmy je dla Ciebie w jednym miejscu. Warto zwrócić uwagę na to, że w wielu sklepach ogórki kupimy obecnie w promocyjnych cenach.
Przepis na ogórki małosolne
Ogórki małosolne można przygotować na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie ich według przepisu na kiszone, a następnie otwarcie słoików już po 2-3 dniach. Można je zrobić także na sucho, zgodnie z popularnym m.in. w Rosji przepisem. W tym celu ogórki należy umyć, a następnie pozbawić końcówek.
Do woreczka strunowego wrzucamy kilka ogórków, rozdrobniony korzeń chrzanu, czosnek w plasterkach i sól w ilości wystarczającej do oprószenia wszystkich składników. Po zamknięciu woreczka delikatnie mieszamy zawartością i wkładamy na 3-5 godzin do lodówki, po czym kolejne 2 dni przechowujemy je w temperaturze pokojowej. I tyle! Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia.
Przepis na ogórki kiszone
Przygotowanie klasycznych ogórków kiszonych zaczynamy od ich dokładnego umycia oraz zagotowania litra wody z dwiema łyżkami soli. W wyparzonych wcześniej słoikach układamy na dnie liście wiśni, a jeśli ich nie mamy to po prostu wkładamy (ciasno) ogórki, przemieszane z kawałkami chrzanu, kwiatami kopru i ząbkami czosnku. Całość zalewamy wrzątkiem z solą, a do smaku możemy dodać także pieprz.
Zamknięte słoiki umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Można zjeść je po 5-7 dniach, ale dobrze będą smakowały także po wielu tygodniach czy miesiącach. Warto postarać się o liście wiśni lub alternatywnie dębu, gdyż pozwalają one uzyskać odpowiednią chrupkość gotowego wyrobu. Ogórki kiszone są doskonałą przekąską same w sobie, ale stanowią także idealny dodatek chociażby do gulaszu.
Przepis na ogórki konserwowe
Sekretem smacznych ogórków konserwowych jest dobra zalewa. Do jej przygotowania będziemy potrzebować octu (1 szklanka), wody (2 szklanki), soli (1 łyżka) i cukru (2 łyżki). Ugotowaną zalewę należy wlać do słoików w których uprzednio układamy umyte ogórki wraz z pieprzem, zielem angielskim, czosnkiem, chrzanem i gorczycą. Dobrym dodatkiem będzie także gałązka świeżego kopru.
Słoiki w których znajdują się ogórki w zalewie dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy, czyli gotujemy w wodzie przez około 5-10 minut. Po wyciągnięciu z wody, słoiki odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Ogórki konserwowe przygotowane w ten sposób będą zdatne do jedzenia po około 3 tygodniach.