Jakie wino podać na Wigilię?

Uroczysta kolacja wigilijna składa się z wielu różnorodnych potraw przygotowywanych przez gospodynię domu. Dużo osób zastanawia się jednak, czy na stole wypada postawić butelkę wina. Jest to jak najbardziej dozwolone, aczkolwiek powinniśmy pamiętać o zachowaniu umiaru. Kolejny dylemat stanowi wybór odpowiedniego wina do postnych potraw. Poniżej podpowiadamy, jaki alkohol najlepiej sprawdzi się na wigilijnym stole, a także – jakie wino podać w święta Bożego Narodzenia.

Jakie wino podać w Wigilię?

Ze względu na post obowiązujący w Wigilię należy dostosować wino do podawanych na kolacji potraw. Nie może być ono słodkie i nie powinno zawieraj dużej ilości alkoholu. Najczęściej pojawiającą się potrawą na wigilijnym stole są oczywiście ryby. Do nich pasuje wino białe, najlepiej wytrawne. Jeśli Twoi goście nie przepadają za tym rodzajem alkoholu – możesz podać wino półwytrawne, które charakteryzuje się nieco słodszym smakiem. Dużo lepiej sprawdzi się jednak wino wytrawne. Trunki słodsze warto bowiem pozostawić na kolejne dni świąt Bożego Narodzenia.

Jak podawać wino podczas Wigilii?

Wino wytrawne sprzyja przemianie materii, dlatego jest jak najbardziej zalecane podczas wigilijnej kolacji, kiedy stół jest bogato zastawiony różnymi postnymi potrawami. Jeśli zdecydujesz się na wino białe wytrawne to należy je podawać schłodzone w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza. Odpowiednie kieliszki do tego alkoholu to takie z lekko zagiętymi do wewnętrznej strony końcami, przypominające tulipana. Powinny charakteryzować się długimi nóżkami. Wino należy nalewać do połowy kieliszka.

Jakie wino podać w święta Bożego Narodzenia?

W pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia można już spożywać mięsne potrawy, dlatego nieco zmienia się wino, jakie należy podać gościom. Wigilijne białe wytrawne wino najlepiej sprawdza się do ryb, a także do drobiu pieczonego. Do deseru warto zaserwować wino czerwone słodkie lub półsłodkie, które idealnie sprawdzi się do świątecznych ciast. Do ciężkich dań, takich jak kaczka, indyk czy bigos podaje się zazwyczaj wino czerwone, natomiast do wędlin i pasztetów idealne okazuje się lekkie, półwytrawne wino. Do świątecznego piernika najlepiej sprawdzi się wino czerwone o korzennej nucie, które wyjątkowo kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia.

Czy należy się ograniczać wyłącznie do wina?

Podczas wigilijnej kolacji należy zachować umiar. Zgodnie z tradycją dozwolone jest wtedy picie wyłącznie wina. Niektórzy rezygnują całkowicie z serwowania trunków podczas Wigilii. Natomiast w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia można zaproponować gościom mocniejsze alkohole. Nie obowiązuje wtedy post, dlatego warto dobrać napoje do upodobań własnych i gości.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci