Ten specyfik otrzymywany jest z miąższu orzecha palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej przybiera formę białej, stałej masy. Z kolei po ogrzaniu zmienia konsystencję na płynną, a kolor na jasnożółty. Trzeba pamiętać, że jest bardzo kaloryczny - w 100 gramach oleju kokosowego znajdziemy niemal 900 kcal. Zawiera witaminy E i K oraz minerały, takie jak: wapń, żelazo i cynk.
Stosowany jest do wypieków, smażenia oraz do wyrobu margaryny i czekolady. Badania wykazały też, ze olej kokosowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (należący do grupy omega-6) oraz oleinowy (grupa omega-9). Choć niektórzy dietetycy przekonują, że spożywanie oleju kokosowego może nawet pomóc w odchudzaniu, to wielu naukowców odradza jego regularną konsumpcję. Wszystko przez bardzo dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (np. palimitynowego, laurynowego, stearynowego i kaprylowego), które przyczyniają się do rozwoju niektórych chorób krążenia, np. miażdżycy.
Jednak olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym – z powodzeniem wykorzystywany jest też w kosmetologii. Dzięki zawartości kwasu kaprylowego i laurynowego wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Zawiera też witaminę E i kwas linolowy, dzięki czemu doskonale odżywia, nawilża i natłuszcza skórę. Jest składnikiem wielu maści do pięt łokci czy ust. Według niektórych badań hamuje też rozwój wolnych rodników, przez co wykazuje działanie odmładzające i pomaga zachować świeżość i sprężystość skóry. Wzmacnia też paznokcie.
Olej kokosowy jest też często stosowany w maskach do włosów, szczególnie tych suchych i zniszczonych. Według ostatnich badań wykazuje też właściwości przeciwłupieżowe. Znalazł też zastosowanie w specjalistycznych kosmetykach dla skóry bardzo wrażliwej, np. atopowej, a także podrażnionej czy odparzonej. Wiele osób używa też oleju kokosowego jako bazy do naturalnych peelingów.