Grill gazowy czy węglowy - który wybrać?

Grillowanie to nie tylko sposób przyrządzania potraw, ale w dużej mierze także okazja do spędzenia czasu ze znajomymi czy rodziną. Chociaż elektryczny grill dobrze sprawdza się zimą, to w sezonie najlepiej skorzystać z grilla gazowego lub węglowego. Zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniego sprzętu do grillowania? Sprawdź, jakiego zakupu dokonać, uwzględniając przy tym indywidualne możliwości i preferencje.

Grill węglowy – zalety i wady

Grill węglowy to zdecydowanie najpopularniejszy wybór wśród większości Polaków. Stosowany do niego węgiel drzewny bądź brykiet jest dostępny w większości dużych sklepów, a w sezonie kupimy go także na stacjach benzynowych. Do wyboru jest wiele kształtów i rozmiarów, a oprócz standardowych modeli, coraz częściej używane są również grille zamykane, które pozwalają na uzyskanie jeszcze intensywniejszego aromatu w gotowych potrawach.

Główną zaletą grilla węglowego jest jego niska cena, a podstawowy model można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Droższe warianty charakteryzują się solidniejszym wykonaniem i większym rozmiarem czy występowaniem wspomnianej już pokrywy. W wielu sklepach – m.in. w Żabce, dostępne są także warianty jednorazowe, które pozwalają grillować przez 2-3 godziny z wykorzystaniem nasączonego podpałką węgla.

Wśród wad grillów węglowych wymienić należy przede wszystkim stosunkowo długi czas rozpalania, a także konieczność posiadania odpowiedniej ilości brykietu czy podpałki. Po zakończeniu grillowania umyć należy nie tylko ruszt, ale także wyczyścić go z pozostałości węgla czy popiołu. Tego typu grilla z pewnością nie użyjemy też na tarasie w bloku, co ma związek z zakazami w większości spółdzielni czy wspólnot mieszkaniowych.

Grill gazowy – zalety i wady

Grill gazowy nie jest tak popularny, jak węglowy, ale stopniowo zyskuje on uznanie wśród kucharzy. Do jego użycia nie jest potrzebny brykiet ani podpałka, a produkty te zastępuje niewielka butla z gazem. To sprawia, że już w kilka minut od włączenia grilla jesteśmy gotowi do wrzucenia mięsa na ruszt. Dodatkowo temperatura jest stała przez cały okres smażenia, o co zdecydowanie trudniej w przypadku grillowania na węglu.

Urządzenia gazowe są bardzo proste w obsłudze i pod tym względem nie różnią się mocno od grillów elektrycznych. Pokrętło pozwala ustawić optymalną temperaturę, a po zakończeniu grillowania w praktyce wystarczy jedynie umyć ruszt. Brak popiołu jest jedną z przewag grillowania na gazie, dodatkowo niektóre wspólnoty mieszkaniowe czy spółdzielnie wyrażają zgodę na użycie tego typu urządzeń na balkonach czy tarasach.

Wadą grilla gazowego jest natomiast jego cena – zakup to wydatek od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Wybór ten polecamy więc osobom, które grillują często i w większych grupach.

Kategorie

Ostatnie wpisy

    Aktualne wiadomości handlowe sieci