Napój z historią
Pierwsze wzmianki o lemoniadzie w prasie drukowanej są datowane na połowę XIX wieku, kiedy to pismo Medical Times opisało zastosowanie napoju jako lekarstwa w paryskich szpitalach. Praca Henry Mayhew’a z roku 1864 jest natomiast dowodem tego, że już 150 lat temu lemoniada była sprzedawana na ulicach Londynu, przede wszystkim przez ubogich mieszkańców stolicy Anglii.
Dzisiaj lemoniada to popularny produkt, który możemy kupić nie tylko w sklepach, ale także w barach i restauracjach. Chociaż tradycyjna lemoniada jest napojem bezalkoholowym, to jest ona składnikiem wielu drinków, a także specjalnych wersji piwa, oferowanych pod nazwą shandy.
Domowa lemoniada – lista składników
Do przygotowania lemoniady w domu będziemy potrzebowali litr wody, 3 cytryny i 3 łyżki cukru. Możemy jednak trochę poeksperymentować i dodać limonkę czy wodę gazowaną, a cukier zastąpić miodem lub słodzikiem. Pamiętajmy jednak, że zbyt mocno posłodzona lemoniada zamienia się w kaloryczną bombę, która może powodować odkładanie się dodatkowych kilogramów.
Domowa lemoniada – przepis
Wodę na lemoniadę należy posłodzić, dlatego niewielką jej część możemy zagotować, a po wymieszaniu z cukrem, dolać do zimnego płynu. W ten sposób nie będziemy musieli czekać na jej wystudzenie, co skróci czas domowej produkcji. Wyciskamy sok z 2 cytryn, a trzeciego cytrusa kroimy w plastry i dodajemy do dzbanka. Całość wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny.
Szklankę do której będziemy nalewać lemoniadę wypełniamy lodem i dodajemy listek mięty lub plasterek świeżego ogórka. Napój najlepiej smakuje pity przez słomkę, a idealną scenerią do jego degustacji jest balkon lub taras. W szklance tak przygotowanego napoju znajduje się m.in. witamina C, wapń, magnez czy żelazo. Uwzględniając około 80 kalorii, wciąż jest to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie, w porównaniu z gotowymi napojami chłodzącymi.
Wariacje na temat lemoniady
Domowa lemoniada może zawierać wiele innych składników, które sprawią, że będzie to jedyny w swoim rodzaju napój. Do jego przygotowania możemy wykorzystać pomarańcze, limonki lub grejpfruty, a także bazylię czy nawet zamrożone zielone winogrona. Zachęcamy do eksperymentowania i wymyślania zupełnie nowych smaków dla tradycyjnego domowego napoju.