Od kiedy znany jest Tłusty Czwartek?
Tłusty Czwartek obchodzono już w czasach pogańskich. Początkowo związany był z pożegnaniem zimy i powitaniem nowej pory roku, czyli wiosny. Z tej okazji urządzano obfite uczty, na których królowały tłuste potrawy. Szczególną uwagę zwracano na dobrej jakości mięso – objadano się nim przez cały dzień. Do dań spożywano również wino, a na deser podawano pączki. Nie przypominały jednak tych, które znamy dzisiaj. Dawniej wykonywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną.
Słodka tradycja spożywania pączków pojawiła się w Polsce około XVI wieku. Powoli zaczęto nimi zastępować mięsa i słoninę. Nie od samego początku jednak pączki znany były w takiej wersji, w jakiej jemy je dzisiaj. Dawniej niektóre z nich miały ukryty w środku orzeszek lub migdał. Jeśli ktoś trafił na taki dodatek – mógł liczyć na dostatek i powodzenie w nadchodzącym czasie.
Królestwo słodkich pączków
Aktualnie Tłusty Czwartek znany jest jako dzień, w którym królują różne tłuste słodkości. W sklepach panuje wtedy dostatek pączków, faworków i rogalików. Wiele osób decyduje się jednak na samodzielnie przygotowanie tych przekąsek. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek nie ma żadnych ograniczeń – można spokojnie się objadać. Jeden z przesądów mówi nawet, że osoba która nie zje w tym dniu żadnego pączka, nie będzie miała szczęścia przez kolejną część roku.