Papryka - Produkty

Papryka - gazetki

Treść dla osób pełnoletnich
Carrefour
NOWA!
product preview arrow
25.03 - 30.03
Strona
1
no alt added

papryka - ciekawostki o produkcie

Papryka, czyli inaczej pieprzowiec to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej, jednak obecnie możemy spotkać ją w kuchniach całego świata. To bardzo dobrze, bo papryka jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Zawiera witaminy A, E, C oraz bardzo dużo potasu, magnezu i żelaza. Jest także świetnym źródłem flawonoidów i likopenu.

W sklepach znajdziemy wiele gatunków i odmian papryki – różnią się nie tylko kolorem i kształtem, ale przede wszystkim ostrością i smakiem. Najłagodniejsza jest papryka roczna, która charakteryzuje się słodkim smakiem. Wśród ostrzejszych odmian znajdziemy m.in. papryczki habanero czy piri piri.

Non stop przeszukujemy gazetki promocyjne w poszukiwaniu artykułów w super cenach. Najczęściej papryka występuje w gazetkach sieci E.Leclerc. Jeśli chcesz dowiedzieć się o następnych gazetkach, w których wystąpi promocja na ten produkt, kliknij tutaj.

Najważniejsze informacje o papryce

Papryka w różnych kolorach i odmianach jest zaliczana do najzdrowszych warzyw. Wpływa pozytywnie na układ trawienny. Wspiera pracę układu odpornościowego. Ponadto ma działanie przeciwmiażdżycowe i obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Zawarte w niej składniki dobrze oddziałują na oczy i skórę. Papryka wyróżnia się wysoką zawartość witaminy C. Nie wszyscy wiedzą, że znajdziemy w niej aż 5 razy więcej tej witaminy niż w cytrusach, które często uznaje się za jej bogate źródło. Papryka dostarcza organizmowi również witaminy A i E, a także witamin z grupy B oraz całego zestawu cennych minerałów. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, a więc spowalnia naturalne procesy starzenia zachodzące w organizmie i ma działanie przeciwnowotworowe.

Najpopularniejsze zastosowanie papryki w kuchni

Papryka ma bardzo szerokie, wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można jeść ją zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej czy pieczonej. Bez obróbki termicznej świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako składnik kanapek i sałatek. Można spożywać ją również solo, na przykład w towarzystwie humusu. Po upieczeniu papryka staje się słodsza. W takiej postaci może stanowić bazę do zup lub sosów. Wiele osób wykorzystuje ją również jako składnik pizzy. Gotowaną paprykę znajdziemy natomiast w wielu daniach jednogarnkowych, na przykład w tradycyjnym leczo z kiełbasą. Po zasuszeniu i zmieleniu jest wykorzystywana jako przyprawa. Często używa się jej również do przygotowywania różnego rodzaju marynat i zapraw.

Gdzie kupić paprykę w promocji?

Jeśli nie lubisz przepłacać na zakupach, z pewnością interesuje Cię to, gdzie kupić paprykę w promocji. Najłatwiej sprawdzić to poprzez stronę promocja papryki Gazetkowo bądź też papryka w promocji Gazetkowo. Z ich pomocą szybko ustalisz, że aktualnie obowiązuje na przykład papryka promocja w Biedronce. Zamiast przeglądać tradycyjne papierowe gazetki reklamowe po to, by sprawdzić, papryka gdzie jest w promocji, ustalisz to przy pomocy zaledwie kilku kliknięć.